pexels.com

‘Jeste li sretni u tuđini?’ Evo što su na to pitanje odgovorili iseljeni Hrvati!

Autor: T. P.

Središnji odgovor mogao bi glasiti "i sretni i nesretni", no svaki iseljeni Hrvat ima svoju priču... Podijelite je s nama!

U posljednjih nekoliko godina iz Slavonije je iselilo oko 200 000 ljudi, mahom mladih, fakultetski obrazovanih ili pak onih radno sposobnih u zrelim godinama. U domovini za njih nije bilo posla ili, ako su bili te sreće da ga pronađu, radili su u kojekakvim uvjetima za mizernu plaću kojom teško da se može osnovati ili uzdržavati obitelj, a kamoli riješiti stambeno pitanje. Navedenim smo tek zagrebali u duboku i tešku problematiku iseljavanja Hrvata koji su sreću odlučili potražiti u drugim zemljama, primjerice ne tako dalekoj nam Njemačkoj. Zanimljivo pitanje upravo Hrvatima u Njemačkoj našlo se u jednoj Facebook grupi, a to pitanje glasi: “Jeste li sretni u Njemačkoj?”

Odgovori su šaroliki, odnosno upućuju na to da ništa nije baš crno-bijelo. Prenosimo nekoliko odgovora na ovo pitanje:

“I sretni i nesretni. Sve ima svoje prednosti i nedostatke, pa tako i život u Njemačkoj ili bilo gdje drugdje”

“Početak je bio doslovno “Do pakla i nazad” najviše radi smještaja i nepoznavanja ljudi, morali smo sve sami.

Puno truda, strpljenja, živaca, suza i smijeha i malo sreće, mogu reći da se isplatilo. Fali nam Zadar, fale nam naši, ali evo oboje radimo duže već na sigurnim poslovima i u ovih 9 mjeseci otkako smo tu, postigli smo više nego u HR kroz 5 godina i živimo mnogo bolje.”

“Sretna i presretna. Dala sam otkaz u RH i uzela kofer i krenula. Srećom, imala sam prijateljicu kod koje sam bila prva dva mjeseca pa mi je to uvelike pomoglo.”

>>> Hrvat nabrojao opasnosti koje vrebaju u Njemačkoj: ‘Nije lako u Deutschlandu, pamet u glavu i čuvajte se!’




“Njemačka je zemlja u kojoj od jedne plaće može živjeti obitelj… I ne mora strahovati hoće li biti plaće ili ne. Ipak, naša Domovina će uvijek biti u srcu.”

“Ovdje sam 5 godina, nema ovdje topline ni duše, samo geld. Sjećate li se Petra Preradovića – ostajte ovdje, Sunce tuđeg neba neće vas grijat ko što ovo grije.”

“Bilo je i teških i sretnih trenutaka, ali bilo nam je najvažnije da je obitelj skupa”




“Ovaj Köln je katastrofa. Osim kiše koja pada od Božica pa do alkoholičara, narkomana na svakoj stanici koja ima kiosk,a svaka ga ima. Multi-kulti, gayevi. Previše libelarno i sve previše normalno. Prije 20 godina bi mi to bilo cool Ali sad jednostavno više nije.”

“Kratko i jasno NE.”

“Mi sretni, sve 5! Veselim se godišnjem u Hr, ali se veselim i povratku u De.”

“Ne može svima biti dobro, svak je ode proša svoj križ i prolazi. Nekom fali ovo, nekom ono. Ja sad znam da nije sve u novcu i da mi je slađe bilo ona plaća sto bi je 10 dana imala nego svi ovi euri. Ali to je moja priča.”

Središnji odgovor mogao bi glasiti “i sretni i nesretni”, no svaki iseljeni Hrvat ima svoju priču…

Ako ste hrvatski iseljenik, javite nam se sa svojom pričom na [email protected]

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.