Wikimedia Commons

Je li na pomolu novi pakt između Sjeverne Koreje i Kube?

Autor: Hina

Odbacivši Obaminu miroljubivu politiku prema Kubi, Trump ju je opet bacio u naručje svojim neprijateljima.

Sjevernokorejski ministar vanjskih poslova Ri Yong-ho treba u ponedjeljak doputovati na Kubu, u trenutku kada su te dvije zemlje u napetim odnosima sa Sjedinjenim Državama.

Kubansko ministarstvo vanjskih poslova navodi u kratkom priopćenju objavljenom u subotu navečer da će se sjevernokorejski ministar sastati s kubanskim kolegom Brunom Rodriguezom Parrillom i sudjelovati u drugim događajima, ali na navodi na kojim.

Ovaj posjet se događa u trenutku velike napetosti u vezama SAD-a i Sjeverne Koreje zbog nuklearnog i balističkog programa Pjongjanga, uz prijetnju da sjevernokorejske rakete mogu dosegnuti američki teritorij.

Što se tiče veza Washingtona i Havane, obnovljenih 2015. nakon polustoljetnog prekida, i one su veoma osjetljive nakon dolaska Donalda Trumpa na vlast u siječnju. Kubanski komunistički režim je jedan od rijetkih saveznika Pjongjanga. Sjeverna Koreja je u studenom 2016. proglasila trodnevnu žalost zbog smrti Fidela Castra. Kubanski predsjednik Raul Castro izrazio je u svibnju solidarnost sa sjevernokorejskim režimom, u prigodi posjeta sjevernokorejskog čelnika Ju Yong-gila.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.