fah

Japanski premijer, riskirao burnu reakciju Kine iJužne Koreje i poslao ritualne darove u hram Yasukuni u Tokiju

Autor: Hina

Prigodom otvaranja jesenskog festivala u Yasukuniju

Japanski premijer Shinzo Abe poslao je u utorak ritualne darove u hram Yasukuni u Tokiju, kontroverzno svetište nekadašnje japanske carske vojske, riskirajući da razljuti Kinu i Južnu Koreju.

Abe, vrlo kritiziran konzervativac u prošlosti zbog svojih revizionističkih stavova o japanskom imperijalizmu, darovao je “masakaki”, “sveto” drvo, prigodom otvaranja jesenskog festivala u Yasukuniju koji bi trebao trajati četiri dana.

Iako bi se prijevremeni parlamentarni izbori trebali održati u nedjelju u Japanu, nijedan politički uglednik nije viđen na licu mjesta u utorak ujutro. Po japanskim medijima, Abe neće posjetiti taj šintoistički hram tijekom festivala.

Tokio nastoji poboljšati odnose s Pekingom i Seulom s obzirom na sve veću prijetnju Sjeverne Koreje.

Svetište Yasukuni odaje počast vojnicima i osobama koje su radile za vojsku, njih 2,5 milijuna, a koji su poginuli za japansko carstvo od početka ere Meiji (1868.) do kraja Drugog svjetskog rata.

Među osobama kojima se odaje počast su i osuđeni ratni zločinci, te svako simbolično slanje darova japanskih političara u Yasukuni izaziva oštre prosvjede Kine i Južne Koreje.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.