twitter

IZVANREDNA VIJEST: ISIL DIGNUO U ZRAK PLINSKO POSTROJENJE INA-e U SIRIJI?

Autor: dnevno.hr

Na društvenim mrežama su teroristi objavili snimku ovog čina, no o tome iz INA-e zasad nema službene potvrde.

Plinsko postrojenje Hayan koje se nalazi 100 kilometara istočno od Homsa navodno su teroristi Islamske države digli u zrak. Prije toga su oko postrojenja  i u njemu postavili eksplozive.

Na društvenim mrežama su teroristi objavili snimku ovog čina, no o tome  iz INA-e zasad nema službene potvrde.

INA je od 1998. godine, kao što je vidljivo na službenim stranicama, sudjelovala u aktivnostima istraživanja i proizvodnje u Siriji temeljem potpisanih Sporazuma o podjeli proizvodnje (PSA). Kompleksna politička situacija u Siriji utjecala je na položaj Ine na blokovima Aphamia i Hayan, a nakon objave ‘više sile’ 26. veljače 2012. godine sve aktivnosti na spomenutim blokovima su suspendirane dok se okolnosti ne promijene.

INA na svojim stranicama piše kako je zahvaljujući istraživanjima na bloku Hayan, koja su provođena temeljem prvog potpisanog PSA iz 1998. godine, a također je INA objavila šest komercijalnih otkrića (Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur) sa značajnim nalazištima rezervi nafte, kondenzata i plina. Kako bi se na tom prostoru mogle provoditi naftne operacije osnovana je kompanija HPC (Hayan Petroleum Company), zajednička kompanija Ine (izvođač) i GPC-a (General Petroleum Company), no Inina djelatnost je na polju Hayan, zbog kako sami navode ”više sile”, trajala samo 57 dana u 2012. godini.

Podsjetimo, krajem prošlog se mjeseca INA očitovala o mogućnosti povratka sirijskih polja. Iz kompanije su tada upozorili kako je sigurnosna i politička situacija u Siriji toliko složena da postoji opravdana sumnja da će u sljedećih nekoliko godina biti razriješena.

“Pridržavajući se Odluke Vlade RH o provođenju međunarodnih mjera ograničavanja u odnosu na Sirijsku Arapsku Republiku, INA je u veljači 2012. proglasila “višu silu” i privremeno obustavila sve poslovne aktivnosti u toj zemlji do daljnjeg, odnosno do prestanka okolnosti “više sile”. Također, zbog neizvjesne političke situacije u Siriji INA je u razdoblju od 2013. do 2015. otpisivala vrijednost svoje imovine u Siriji. Do sada je ukupno otpisana vrijednost u iznosu od oko 3,4 milijarde kuna, na način da je u 2013. i 2015. otpisano oko 1,5 milijardi kuna Inine imovine u Siriji, a u 2015. oko 400 milijuna kuna. Uslijed ratnih zbivanja pojedina Inina postrojenja pretrpjela su oštećenja te su se u različitim razdobljima nalazila pod različitim upravama, od protuvladinih snaga do ISIS-a.




Osnovni preduvjet za nastavak INA-inih prekinutih aktivnosti vezanih uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Siriji je potpuni prestanak svih ratnih operacija u Siriji te uspostavljanje stabilnih političkih i sigurnosnih prilika, pri čemu se podrazumijeva ukidanje sankcija koje su trenutno na snazi. Tek kada ti uvjeti budu ispunjeni, INA-ini stručnjaci budu u mogućnosti na terenu izvidjeti stanje svoje opreme i samih polja, možemo početi s pregovorima o povratku, pregovorima o novim ugovornim odnosima te eventualnoj naknadi štete. U međuvremenu, INA pomno prati razvoj situacije”, poručili su iz INA-e.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.