Epa

Izraelski bombarderi napali Gazu! Dvoje mrtvih Palestinaca

Autor: Hina

Palestinci su bili pozvani u Jeruzalemu, na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze na "dan gnjeva" čemu su se tisuće odazvale i sukobile s izraelskim vojnicima i policajcima što je rezultiralo smrću dvije osobe i ranjavanjem više desetaka

Izrael je u subotu počeo nove zračne napade u Pojasu Gaze kao odgovor na raketu ispaljenu s tog područja, a palestinski islamistički pokret Hamas rekao je da su njihova dva pripadnika ubijena u bombardiranju.

S područja pod kontrolom Hamasa militanti su ispalili najmanje tri rakete prema izraelskim gradovima u petak, koji su palestinske frakcije proglasile “danom gnjeva”, u prosvjedu protiv odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao izraelsku prijestolnicu.

“Izraelske zračne snage (IAF) gađale su četiri objekta koja pripadaju terorističkoj organizaciji Hamasu u Pojasu Gaze: dva pogona za proizvodnju oružja, skladište oružja te vojno zdanje”, navodi izraelska vojska u izjavi.

Hamasov izvor potvrdio je da su dvojica muškaraca ubijena u napadima u subotu pripadala pokretu koji je pozvao Palestince  da se nastave boriti protiv izraelskih snaga.

Još dva Palestinca ubijena su a veći broj je ranjen u petak u sukobu s izraelskom vojskom i u zračnim napadima kojima su izraelski bombarderi odgovorili na palestinsko raketiranje, na “dan gnjeva” zbog jednostranog američkog priznanja Jeruzalema za glavni grad hebrejske države.

Po cijelom arapskom i muslimanskom svijetu u petak su tisuće prosvjednika izašle na ulice izražavajući solidarnost s Palestincima i gnjev zbog Trumpovog raskidanja s desetljećima dugom politikom Sjedinjenih Država spram Jeruzalema.

Trumpova objava u srijedu o priznanju Jeruzalema za prijestolnicu Izraela razbjesnila je arapski svijet i zabrinula zapadne saveznike SAD-a.




Američki predsjednici dosad su se suzdržavali proglasiti Jeruzalem izraelskim glavnim gradom, unatoč izraelskim pritiscima, u želji da ostanu neutralni u mirovnom procesu.

Status Jeruzalema je pitanje svih pitanja u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu jer Palestinci žele istočni Jeruzalem za prijestolnicu svoje buduće države, a Izrael grad smatra svojom nedjeljivom i vječnom prijestolnicom.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.