Flickr

Izetbegović: Spremni smo za rat!

Autor: DM/dnevno.hr

"Turska igra pozitivnu ulogu u BiH i na Balkanu, dok Rusija ne može nadjačati NATO i EU na Balkanu", smatra bošnjački član Predsjedništva BiH

“Radit ću ono što će raditi sve patriote ove zemlje. Branit ću ono na što smo stekli pravo borbom 1992-1995. godine, pa i samim Dejtonskim mirovnim sporazumom”, rekao je u intervjuu za Deutsche Welle Bakir Izetbegović na pitanje što će uraditi ako Republika Srpska raspiše referendum o odcjepljenju.

“Dejtonski mirovni sporazum je na našoj strani, povijest je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu, uključujući i Srbiju je na našoj strani, interes zemalja Europe, da nema ponovo rata, je na našoj strani. Dakle, imat ćemo sve to na našoj strani da se jedna takva avantura ne dogodi. Mislim da će masa u slučaju takvog scenarija biti naravno na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH. I da će ako proizvedu drugo poluvrijeme to poluvrijeme izgubiti. Nadam se politički, a ne vojno, oni koji se upuste u takvu sebičnu avanturu”, rekao je Izetbegović.

Na izravno pitanje je li spreman na najgori mogući scenarij, Izetbegović je rekao: “Dakle na rat? Jesam”, pojašnjavajući: “Onaj tko voli ovu zemlju mora biti spreman ići do kraja kad je u pitanju njen teritorijalni integritet”.

Posebno se osvrnuo na ulogu Hrvata: “Lutali su u svojoj politici: bili su uz BiH, protiv BiH, uz Bošnjake i Armiju BiH, protiv. Kad su se sabrali i kad se podvukla linija nakon toga svega pola Hrvata je nedostajalo u BiH”.

Bošnjački član Predsjedništva BIH Tursku doživljava kao prirodnog saveznika: “Turska podržava europski put BiH, podržavaju NATO put BiH, nikada se ne miješaju na neki rigidan način u naše odnose, dapače uvijek pomaže. Ako bih ja stao na stranu gospodina Erdogana i krenuo u jednu prepirku i počeo se petljati u te prepirke između njega i njih vjerojatno bi, ali ja to ne radim. Turska je dovoljno jaka da se zna sama braniti… Jesam li ja politički igrač Erdogana koji će se početi svađati s Europom zbog njega? Ne. Samo ja neću izdati svog prijatelja”, kaže Izetbegović za Deutsche Welle.

Autor:DM/dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.