Ivanka Trump i Chelsea Clinton – dobre prijateljice koje to žele i ostati

Autor: Marcel Holjevac

Njih dvije su se kretale u istim društvenim krugovima New Yorka, pripadaju istoj generaciji, imaju slične interese, često se viđaju, razvile su osobno prijateljstvo. Jedna drugoj često preko društvenih mreža čestitaju razne događaje u životu. Ipak, obje su sudjelovale u kampanjama svojih roditelja, ljutih političkih protivnika.

Dok su se Donald Trump i Hillary Clinton borili za bijelu kuću, dvije dobre prijateljice, mlade njujorčanke iz visokog društva, dogovorile su se da se neće zajedno slikati dok ne prođe kampanja – jer bi to moglo naštetiti kampanjama njihovih roditelja. Izbori su prošli, i javnost u SAD zanima hoće li njih dvije obnoviti prijateljstvo.

Prije nego što je Donald Trump izabran za Predsjednika, “E! News” portal je uspio porazgovarati s kćerkom Hillary Clinton o njenom odnosu s Ivankom Trump, koja se žestoko angažirala u očevoj kampanji i donijela mu možda i presudne glasove žena na sjeveru SAD. Prijateljstvo Chelsea i Ivanke je bilo na teškom ispitu za vrijeme nevjerojatno prljave izborne kampanje Chelseaine majke i Ivankinog oca. No, one su postale prijateljice davno prije nego što je došlo do rivaliteta njihovih roditelja za Bijelu kuću. A prije toga, i oni su se povremeno viđali, u raznim prigodama. Zabilježeno je ostalo da su Bill i Hillary Clinton bili uzvanici na svadbi Donalda i Melanie Trump prije 11 godina, 2005.

“Vjerojatno se nećemo čuti prije nego što završe izbori, ali apsolutno se želim ćuti s njom nakon toga!”, rekla je Chelsea za E! “Naše prijateljstvo je započelo davno prije politike, i trajat će i nakon politike. Ja gajim izrazito poštovanje za Ivanku! Jasno da mi imamo različite poglede oko toga što mislimo da je ispravan odgovor na pitanja i ispravan smjer politike naše zemlje, i ja ću napraviti sve što mogu kako bih poduprla svoju mamu dok se birališta ne zatvore u utorak”, rekla je Chelsea, koja je, kao i Ivanka na drugoj strani barikade, odigrala veliku i značajnu ulogu u kampanji svoje majke.

chelsea1

A dva mjeseca ranije, u kolovozu, 34-godišnja Ivanka Trump je progovorila o svom prijateljstvu s Chelsesa, kojoj je danas 36, za “Fox News”. Greta Van Susteren ju je tada zapitala je li njihovo prijateljstvo jednako čvrsto kao i godinu dana ranije.

“Ona je sjajna cura i ona je moja velika prijateljica. A očito je da su u ovom trenutku naši životi pod ekstremnim nadzorom”, rekla je najstarija Donaldova kćerka. “Nas dvije nismo kandidati. Mi smo djeca kandidata. Mi smo ostale bliske jedna drugoj, možda ne više tako javno, ali ona je dobra prijateljica. Uvijek smo jedna drugoj davale podršku”, rekla je, i dodala kako njih dvije “Nikad nisu pričale o politici prije ove kampanje, a vjerojatno je pametnije da tu temu izbjegavamo i ubuduće.”

Kako su dvije princeze, jedna iz političke a druga iz stare poslovne dinastije, došle u vezu jedna s drugom? Obje su odrastale pod reflektorima veći dio svog života. I obje su postale prilično utjecajne u visokim društvenim krugovima, slijedeći stope svojih roditelja. Obje su uspješne, snažne, elokventne žene.




Chelsea je rođena u Little Rocku, Arkansas, 1980, i jedino je dijete svojih roditelja. Otac joj je bio guverner Arkansasa, a 1992, u dobi od 12 godina, dospjela je u središte pozornosti kad se njen otac kandidirao za predsjednika SAD. Što je ostao od tada pa do kraja 1990, kad je ona već bila na sveučilištu. Chelsea je svoje tinejdžerske godine provela u Bijeloj kući, zaklonjena od pažnje javnosti tajnom služnom, a 1997. je krenula na Stanford gdje je studirala povijest. Njeno odrastanje obilježio je skandal njenog oca s Monicom Lewinski, a Hillary Clinton je kasnije u svojoj autobiografiji “Living History” rekla kako je njihovo jedino dijete najzaslužnije što su uspjeli prebroditi najveću bračnu krizu koju su doživjeli. Bill je, istina, bio poznati ženskar i imao bulumentu ljubavnica i prije toga, ali nije baš isto kad skandal na takav način izbije u javnost.

Ivanka je rođena 1981. u New Yorku kao prva kćerka gradskog građevnog magnata Donalda Trumpa i odmah je postala, te do danas ostala, očeva mezimica. Odrastala je pod svjetlima reflektora, u vrijeme najveće popularnosti svog oca, osamdesetih, kad je bio jedan od najuspješnijih poduzetnika u Reaganovoj eri, koja je poduzetništvo reevaluirala i učinila Ameriku ponovo velikom (Ako ste se kad pitali odakle Trumpu slogan za kampanju: posudio ga je od Reagana, čiji je slogan bio isti, samo bez onoga “again”). No, kad joj je bilo 10 godina roditelji su se razveli. Uskoro, već s 14 godina, bila je jedan od najtraženijih modela u modnoj industriji. Stvorila je ime neovisno o ocu, kao što je i njen otac, sin milijunera, uradio. “Otkad mi je bilo 4 godine želim biti manekenka”, rekla je tada. “Uživam u tome”. Vodila je i miss teen America natjecanje u ljepoti, a vlasnik licence je, naravno, bio njen otac. No, uskoro je poželjela baviti se ozbiljnim poslom. Upisala je prestižni University of Pennsylvania koji je završio i njen otac, završila s najvišim ocjenama (cum laude), i vratila se u New York gdje se uskoro počela uspinjati u očevom poslovnom carstvu. Pokazala se kao izuzetno sposobna poslovna žena, i smatra se da će ona naslijediti oca u vođenju poslovnog imperija teškog 4,5 milijardi dolara, jednog od najvećih u SAD.

Od djetinjstva, Ivanka Trump je bila dio društvenog života New York Cityja. Postala je jedan od stupova njujorškog visokog društva, i bila je dio gradske scene, prisutna na svim bitnim večerama, događanjima, i dio noćnog života grada. Usto, pokrenula je vlastitu uspješnu modnu liniju, te napisala jedan bestseler, “Playing to Win in Work and Life”. Kao i otac, ona je rođeni pobjednik. Chelsea je pak u New York doselila 2003., kad je njena majka postala Senator te države. Chelsea je radila za konzultantsku agenciju “McKinsey and Company”. Tada su se, u ranim dvadesetim, njihovi putevi sreli. Uskoro su postale bliske prijateljice, i često su viđane zajedno na društvenim događanjima i dobrotvornim zabavama. Chelsea je tada krenula stopama roditelja, uključivši se u politiku mimo njih – bila je dio (neuspješne) kampanje Johna Kerryja 2004., kad su izgubili od Busha. 2008. se ponovo angažirala u kampanji svoje majke za demokratsku predsjedničku nominaciju, koju je izgubila.




Dok su živjele u New Yorku, obje su se zaljubile i udale unutar godinu dana, i danas obje imaju svoju djecu i obitelj. Obje su udavši se prešle na židovstvo. No ostale su bliske, čak i kad su odnosi između dviju obitelji postali gori od onih Capuletija i Montecchija. Ranije ove godine, “Politico” je otkrio kako su se dogovorile kako neće dozvoliti da ih slučajno fotografi ulove zajedno, kako bi izbjegle glupa objašnjavanja po medijima. Ali na društvenim mrežama su i dalje razmjenjivale čestitke.

No, hoće li se prijateljstvo održati i ako se odluče kandidirati jedna protiv druge na izborima za osam godina? Jer, ove godine Amerika nije dobila prvu Predsjednicu, ali lako bi mogla za osam godina. I to bi lako mogla biti jedna od te dvije žene. A čak nije nemoguće zamisliti da budu jedna drugoj protukandidati…

chelsea3

chelsea2

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.