Istaknuti antifašist i 12-godišnji sin pretučeni uz povike ‘ti prljavi bijelče’

Autor: Marcel Holjevac

Ghislain Gilberti i njegov sin su jučer divljački pretučeni od grupe muškaraca koja ga je nazivala "prljavim bijelcem": francuska policija pretpostavlja da se radi o islamistima koje je uvrijedila jedna njegova knjiga, koju smatraju antiislamskom.

Dok se Francuska bavi zaštitom prava muslimana da svojim ženama narede da nose burkini na plažama Cannesa – zabrana koju je Vrhovni sud smjesta povukao, kako bi oni koji u svojim zemljama kamenuju žene u minicama i bikinijima imali pravo i u civilizaciji živjeti po vlastitim pećinskim standardima – isti oni koji brane njihovo pravo na burke dolaze ponekad i na udar tih istih muslimana.

Sve se dogodilo u Belfortu, u Francuskoj, nakon što je Gilberti već prije bio žrtvom verbalnog zlostavljanja i pokušaja provale. Gilbertija je grupa od četiri muškarca, kojima je po njegovim riječima bilo između 20 i 30 godina, napala s leđa, a kad je pao nazivali su ga “prljavim bijelcem”, držeći ga na tlu dok su ga udarali. Ovaj aktivist i pisac je također rekao da su napadači izudarali njegovog sina po glavi i u stomak, vičući “Isto ide i tebi” i “mi ne zaboravljamo, mi ne opraštamo”. Prisutna je bila i njegova 11-godišnja kćerka, koja jedina nije dobila batine.

Policija je pokrenula istragu, nakon što su vatrogasci odveli Gilbertija u bolnicu sa slomljenom rukom, nakon što je prijavljen napad na ulici. Pisac krimi i triler-romana je nakon napada ostao bez svijesti ležati na cesti, a nakon svega će zatražiti “punu policijsku zaštitu”. To je objavio njegov izdavač na facebooku.

Napadači su, pretpostavlja se, muslimani-salafisti. Iako aktivni propadnik “antifašista”, odnosno “antife” , pisac i njegova obitelj već neko vrijeme primaju prijetnje smrću od salafista u Francuskoj koji su nezadovoljni onim kako ih je opisao u svojoj knjizi. Policija kaže da su ispitali nekoliko svjedoka i da trenutno pokušavaju odrediti okolnosti napada.

“L’est Republicain” je javio kako su salafisti počeli prijetiti njemu i obitelji, te maltretirati autora i njegovu obitelj u njihovom domu, nakon što je objavljeno tiskano izdanje Gilbertijevog romana “Zmijska gozba”. Knjiga,  se u jednom dijelu bavi izmišljenom grupom džihadista koja financira svoje terorističke akcije putem međunarodne operacije švercanja droge, i iako se zapravo bavi lovom na serijskog ubojicu, podijeljena je na 4 dijela nazvana prema surama u Kuranu (Prolog: Jihad,  – I: As-Sarh – II: Al-Isra – III: Al-Mursalate – IV: An-Nisa – Epilog: Salam ).  Nakon serije incidenata koji su uključivali pokušaj provale u kuću i vrijeđanje njega i djece na ulici, dobio je privremenu policijsku zaštitu u ožujku ove godine. Ona je u međuvremenu povučena.

Gilberti kaže da su muslimani koji napadaju njegovu knjigu neinteligentni i “vrijeđaju svoj vlastiti cilj”, jer on zapravo simpatizira muslimane i prezire bijelačko društvo. “Autori tih prijetnji nisu pročitali knjigu, ili su je samo preletjeli. Ja nisam nigdje vrijeđao islam u knjizi. Ja sam u stvari zaštitnik svih vjera i borim se protiv rasističkih ideja i postupaka kao član antifašističkog pokreta”, izjavio je. Ovaj 39-godišnji pisac je inače, osim što se bavi antifašizmom, i pjevač black-metal banda “Malevolentia”, veliki obožavatelj oružja i tetovaža, underground kulture, i autor ultra-trash romana “Posljednji izlaz za zemlju čudesa”, koji je prerada Carollove knjige o Alisi a bavi se Carollovom pedofilijom i ovisnošću o drogama.

12729_photo




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.