Petar Glebov/PIXSELL

Islamska zajednica u BIH opterećena izbjeglicama: ‘Džamije nisu skloništa!’

Autor: Hina

Objekti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini su pod sve većim pritiskom migranata koji preko te zemlje pokušavaju proći ka zapadnoj Europi, upozorili su u utorak iz rijaseta (poglavarstva) IZ u Sarajevu pozvavši vlasti da se ozbiljnije suoče s problemom ilegalnih migracija i preuzmu svoj dio odgovornosti

Iz Islamske zajednice reagirali su nakon što se proteklih dana ispostavilo kako sve veći broj ilegalnih migranata traži utočište u džamijama, posebice u sjverozapadnom dijelu zemlje preko kojega pokušavaju doći do Hrvatske.

Oni se tamo pojavljuju uglavnom u večernjim satima u potrazi za skloništem u kojemu bi prespavali i pritom traže pomoć u džamijama, a mjesni imami im u tome pokušavaju pomoći koliko mogu.

“Islamska zajednica u BiH spremna je pomoći državi u zbrinjavanju izbjeglica, no istodobro apelira na tijela državne vlasti da aktiviraju akcijske planove i koordinacijska tijela koja su formirana za ovakve situacije”, navodi se u izjavi dostavljenoj medijima.

Iz poglavarstva IZ potvrdili su kako su i sami svjedoci povećanog priliva migranata jer su sve češći slučajevi u kojima oni dolaze pred objekte IZ tražeći pomoć.

Polazeći od moralne obveze da se tim ljudima izađe u susret, IZ u BiH je razmatrala načine pomoći koji bi bili u skladu s njenim mogućnostima i važećim zakonodavstvom, pojašnjeno je.

Od tijela državne vlasti BiH iz IZ traže informaciju o trenutnom stanju i planovima zbrinjavanja migranata te preporuke o tome što Islamska zajednica može učiniti kako bi se izbjeglicama pomoglo, posebice uzimajući u obzir pogoršanje vremenskih prilika.

Upozoravaju kako se džamije nisu pokazale kao adekvatna rješenja za smještaj takvih osoba pa bi se stoga o tome morala pobrinuti država sukladno normama međunarodne pravne zaštite izbjeglica.




“Džamije ne mogu biti prvo i jedino rješenje za smještaj izbjeglica, već posljednje”, stajalište je poglavarstva IZ u BiH

Ravnatelj Granične policije u BiH Zoran Galić ranije je potvrdio kako je ta zemlja suočena sa sve većom navalom ilegalnih migranata koji pristižu preko granice sa Srbijom i Crnom Gorom.

U 2016. godini u BiH su registrirali tek nešto više od 100 migranata, dok se 2017. ta brojka povećala na 754, a samo od početka 2018. godine policija u BiH je zatekla čak 458 ilegalnih migranata.




“Rječ je o rapidnom povećanju”, kazao je Galić upozorivši kako je vrlo izgledno da će već do kraja veljače biti dosegnuta ukupna godišnja brojka ilegalnih migranata iz 2017.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.