flickr.com

ISIL upotrijebio kemijsko oružje u napadu na američke vojnike!

Autor: dnevno.hr

Inspektori Ujedinjenih naroda potvrdili su da su ISIL-ovi borci upotrijebili iperit u najmanje jednom napadu, 21. kolovoza u Marei, na sjeveru Sirije.

Borci grupe Islamska država Irak  i Levant vjerojatno su upotrijebili kemijsko oružje protiv američkih snaga stacioniranih u Iraku, priopćilaje vojska Sjedinjenih Američkih Država.

Raketa ili minobacačka mina koja je pala nekoliko stotina metara od američkih vojnika u zračnoj bazi kod grada Mosula je možda sadržavala bojni otrov iperit

Ukoliko bude potvrđen napad kemijskim oružjem, to će biti prvi slučaj kemijskog napada na koalicione snage u Iraku.

“Inicijalno testiranje na bojne otrove ostataka mine ili rakete pokazuje da je riječ o iperitu”, priopćio je Pentagon.

Konvencija o kemijskom oružju iz 1993. godine zabranjuje proizvodnju i skladištenje sumpornog i azotnog iperita koji su definirani kao supstance koje nemaju drugu primjenu, osim kao kemijsko oružje.

Pentagon navodi da je ISIL već koristio klor i iperit u napadima.

Inspektori Ujedinjenih naroda  potvrdili su da su ISIL-ovi borci upotrijebili iperit u najmanje jednom napadu, 21. kolovoza u Marei, na sjeveru Sirije.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.