Iran u rujnu spreman pregovarati s grupom 5+1 o nuklearnom programu

Autor: hina

Sjedinjene Države su izvijestile kako su spremne na dijalog ukoliko je iranska ponuda 'ozbiljna', a američki predsjednik Barack Obama istodobno je kazao kako Amerikanci namjeravaju i dalje vršiti pritisak na Iran.

Iranske su vlasti u utorak izvijestile kako su spremne u rujnu početi pregovore s predstavnicima grupe 5+1 o svojem nuklearnom programu pod uvjetom da se glavne teme dijaloga prethodno jasno definiraju.

Sjedinjene Države su izvijestile kako su spremne na dijalog ukoliko je iranska ponuda ‘ozbiljna’, a američki predsjednik Barack Obama istodobno je kazao kako Amerikanci namjeravaju i dalje vršiti pritisak na Iran. On je u utorak u Bijeloj kući ugostio izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

– Namjeravamo i dalje vršiti pritisak na Iran kako bi ta zemlja poštovala svoje međunarodne obveze i prestala provocirati, jer takav stav predstavlja prijetnju za susjedne zemlje i za međunarodnu zajednicu – rekao je Obama, a premijer Netanyahu je pozvao na ‘još oštrije’ sankcije prema Teheranu.

EU je vijest o iranskoj spremnosti na pregovore ocijenila ‘dobrom viješću’, inzistirajući na tome da se razgovara o kontroverznom nuklearnom programu, a ne o drugim stvarima.

– S obzirom na to da će glavna tema razgovora biti jasna, Iran će biti spreman razgovarati o jačanju suradnje s međunarodnom zajednicom – potvrdio je glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Said Džalili u pismu upućenom šefici europske diplomacije Catherine Ashton.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.