screenshot

I Poljska ima svoje ‘tri zabranjene riječi’ – izustite li ih, prijeti vam trogodišnji zatvor!

Autor: T. P.

Riječi koje će Poljaci kažnjavati uvredljive su poljskom narodu.

Kako se u Hrvatskoj reagira na sintagmu “za dom spremni”, u Poljskoj se s oprezom pristupa riječima “poljski koncentracijski logor”. Za uporabu tog izraza, kada je riječ o nacističkim koncentracijskim logorima smrti, može se dobiti i do tri godine zatvora bi se moglo dobiti do tri godine zatvora. Nacrt tog zakona već je predstavljen.

Naime, na području okupirane Poljske u Drugome svjetskome ratu nalazili su se nacistički koncentracijski logori, među kojima su i najzloglasniji – Auschwitz-Birkenau. Poljaci uvredljivim smatraju izraz “poljski koncentracijski logori”, a upravo su se tim riječima nerijetko do sada služili svjetski mediji.

Poljski ministar pravosuđa, Zbigniew Ziobro, rekao je da “nisu ni naše majke ni naši očevi odgovorni za holokaust na okupiranom teritoriju Poljske, nego njemački nacisti”, stoga posebno vrijeđa kada se izrazom “poljski koncentracijski logor” služe njemački mediji ili pak američki predsjednik Barack Obama.

Nacrt zakona ide uz ideju poljske vlade koja nastoji braniti povijesnu istinu i ugled zemlje u svijetu.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.