Zeljko Lukunic/PIXSELL

Hrvatska priprema dokumentaciju potrebnu za postupak ratifikacije Pariškog sporazuma

Autor: Dnevno.hr

U očekivanju da uskoro i Hrvatska ratificira Pariški sporazum o klimi

O tome kako primijeniti klimatski sporazum iz Pariza u 197 zemalja potpisnica i o “Proglasu iz Marakeša”, koji je prošlog tjedna usvojen na konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (COP22) u Maroku, raspravljali su jutros europarlamentaraci zajedno s i europskim povjerenikom za klimatsku i energetsku politiku Miguelom Ariasom Cañeteom.

„Godinu dana poslije Pariza nalazimo se u novoj fazi, a to je provedba svega što je dogovoreno. Indikativna je brojka od 118 potpisnika i postignuti su rezultati, stoga smatram da je konferencija u Marakešu poslužila kao jaka politička deklaracija. No, treba uzeti u obzir i najnovije izjave „klimatoskeptika“ Donalda Trumpa. Ne vjerujem da će izvršiti što je rekao u kampanji, a u svakom slučaju mi Europljani ostajemo odlučni u zaštiti Zemlje. Nalazimo se na prekretnici i krajnje je vrijeme da smanjimo stakleničke plinove i postanemo energetski učinkoviti“, izjavila je zastupnica Šuica tijekom rasprave.

Prema podacima iz Ministarstva okoliša, Hrvatska priprema dokumentaciju potrebnu za postupak ratifikacije Pariškog sporazuma i planira ga ratificirati početkom 2017. godine.

U Proglasu iz Marakeša međunarodna zajednica pozvala je na najveće moguće zalaganje protiv zatopljenja. Pariškim sporazumom odlučeno je o tome što treba učiniti, a razgovori tijekom COP22 usredotočili su se na to kako to učiniti. Stranke, odnosno 196 zemalja i EU, pozvale su da pojačaju financiranje projekata kako bi se spriječile najgore posljedice globalnog zatopljenja i ublažili efekti neizbježne klimatske promjene.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.