Hrvatska dobila 7 milijuna $ pomoći za snage u Afganistanu

Autor: hina

Dužnosnici američkog ministarstva obrane rekli su za AP da je inicijalni paket pomoći namijenjen za šest malih zemalja - Gruziju, Hrvatsku, Mađarsku, Latviju, Litvu i Estoniju - te da iznosi oko 50 milijuna dolara koji će biti ravnomjerno podijeljeni među njima.

Američki Pentagon namijenio je 50 milijuna dolara za opremu i obuku snaga iz šest manjih europskih saveznika čiji su vojnici u Afganistanu, uključujući i Hrvatsku, a svakoj treba pripasti nešto više od sedam milijuna dolara, izvijestio je u petak Associated Press.

Dužnosnici američkog ministarstva obrane rekli su za AP da je inicijalni paket pomoći namijenjen za šest malih zemalja – Gruziju, Hrvatsku, Mađarsku, Latviju, Litvu i Estoniju – te da iznosi oko 50 milijuna dolara koji će biti ravnomjerno podijeljeni među njima. Dužnosnici su govorili pod uvjetom da ostanu neimenovni, jer pojedinosti tog plana još nisu objavljene. U tome bi slučaju svakoj zemlji pripalo oko 7,14 milijuna dolara.

Tih šest zemalja osigurava manje od 1300 vojnika u Afganistanu. Većina novca bit će utrošena za kupnju opreme za te snage, kazali su dužnosnici Pentagona, no postrojbe će također primiti ključne upute o otkrivanju i obrani od bombi podmetnutih uz prometnice, te drugu obuku, navodi AP.

Partneri ‘po mjeri’

– To nije podmićivanje – izjavio je Rick Nelson, stručnjak za protuterorizam pri Centru za strateška i međunarodna istraživanja (CSIS) u Washingtonu.

– Na kraju, mi tražimo od tih saveznika da nam se pridruže i želimo da budu vrijedni partneri. No nekima manjka sredstava da budu partneri na način na koji ih mi trebamo – dodao je.

Milijuni dolara koje Pentagon daje u opremu i obuku manjih saveznika u Afganistanu dio su novog napora koji može ohrabriti neke zemlje da ne napuštaju sve nepopularniji rat.




Sredstva su dio programa od 350 milijuna dolara koje je Pentagon namijenio za poboljšanje protuterorističkih operacija u zemljama saveznicama.

SAD šalje sve više snaga u Afganistan kako bi se slomila talibanska pobuna, dok neke velike saveznice, poput Kanade i Nizozemske, pripremaju povlačenje snaga ili njihovo prebacivanje na neborbene zadaće.

Oko 87.000 američkih snaga trenutačno je u Afganistanu a do kraja ljeta očekuje se da će njihov broj narasti na 100.000.




Pritisak na saveznike

Ostale savezničke snage imaju nešto više od 40.000 vojnika, a njihov bi broj mogao pasti. Obamina administracija vrši pritisak na saveznike da povećaju broj snaga, kako za borbene namjene, tako i za obuku afganistanskih snaga sigurnosti.

Pentagon je prošloga tjedna Kongresu uputio program pomoći saveznicima sa 350 milijuna dolara, a uskoro bi trebao proslijediti i pojedinosti toga plana, kazali su dužnosnici.

Od toga je za 200 milijuna dolara već određena namjena, a glavnina od 150 milijuna otići će za vojnu opremu i obuku za Jemen, zemlju koju se vidi kao sve veće utočište Al Kaide.

Dužnosnici su rekli kako u Pentagonu postoji široki konsenzus da je pružanje pomoći koalicijskim partnerima u Afganistanu prioritet.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.