EPA/HASSAN ALI

Hamas i Fatah potpisali sporazum

Autor: Hina

Izvori upoznati s odredbama sporazuma o pomirbi rekli su da su se Hamas i Fatah također dogovorili da će predati vladi jedinstva odgovornost za granični prijelaz Rafah 1. studenog

Suparničke palestinske skupine Hamas i Fatah potpisali su u četvrtak u Kairu sporazum o političkoj pomirbi nakon što je Hamas pristao predati administrativnu kontrolu nad Gazom koju je imao više od deset godina.

Prema sporazumu, administrativna kontrola Gaze bit će predana vladi jedinstva najkasnije do 1. prosinca.

Izvori upoznati s odredbama sporazuma o pomirbi rekli su da su se Hamas i Fatah također dogovorili da će predati vladi jedinstva odgovornost za granični prijelaz Rafah 1. studenog. Prijelaz će biti pod kontrolom predsjedničke garde.

Pokreta Fatah predsjednika Mahmuda Abasa kaže da bi Rafahom trebala upravljati predsjednička garda uz nadzor agencije Europske unije za granice, poznate kao EUBAM, umjesto dosadašnjih zaposlenika povezanih s Hamasom.

Rafah, jedini granični prijelaz između Gaze i Egipta i nekoć izlazak u svijet za 2 milijuna stanovnika tog osiromašenog obalnog područja, bio je ključno pitanje u razgovorima.

Šef Hamasa Ismail Hanija objavio je ranije u priopćenju da je sporazum, koji bi trebao obuhvaćati aranžmane u administrativnom području, području sigurnosti i području graničnih prijelaza u Pojasu Gaze, postignut uz posredništvo Egipta, ne navodeći detalje.

Fatah, koji ima potporu Zapada, izgubio je kontrolu nad Gazom u kratkom građanskom ratu 2007. Hamas, kojega Zapad i Izrael smatraju terorističkom skupinom, tada je preuzeo kontrolu nad tim područjem, ali je prošli mjesec pristao predati vlast u Gazi vladi predsjednika Abasa.




“Predsjednik pozdravlja sporazum postignut u Kairu između izaslanstava Fataha i Hamasa i dao je naputak izaslanstvu Fataha da odmah potpiše sporazum”, rekao je ranije za Reuters dužnosnik u Abasovom uredu.

Egipat je pomogao svojim posredovanjem u postizanju pomirbe između dva pokreta i sastavljanju vlade jedinstva u Gazi i na Zapadnoj obali, gdje se nalazi sjedište Abasa i palestinskih vlasti.

Hamas i Fatah dogovorili su se 2014. o osnivanju vlade nacionalne pomirbe, ali usprkos tom sporazumu Hamasova vlada u sjeni nastavila je upravljati Gazom.




“Čestitamo našem palestinskom narodu na sporazumu o pomirbi postignutom u Kairu. Poduzimamo sve moguće napore kako bi ga proveli i počeli novo poglavlje u povijesti našeg naroda”, rekao je glasnogovornik Hamasa Hazem Kasem u izjavi za Reuters.

Hamas je pristao predati administrativne ovlasti u Gazi Fatahu prošli mjesec. Taj je potez veliki preokret, a jedan od razloga za to je bojazan skupine da bi mogla biti financijski i politički izolirana nakon što je njezin glavni donator Katar ušao u ozbiljan diplomatski spor s ključnim saveznicima.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.