Sgt. Michael J. MacLeod

GOMILANJE AMERIČKE VOJSKE NA BALKANU: ‘Ovo nije viđeno od Hladnog rata’

Autor: Dnevno.hr

Sve to povezuje se s događanjima na Krimu u proteklim godinama

Prvih 120 vojnika iz američkog Fort Carsona pristiglo je u vojnu bazu Novo Selo na istoku Bugarske. “Ove godine ćemo povećati zajedničku obuku i vježbe u Novom Selu”, priopćili su Amerikanci

Od nedavno su američke snage prisutne u Rumunjskoj, a trenutno njihovi vojnici sudjeluju u obuci u ukupno sedam europskih zemalja (Baltičke zemlje, Njemačka, Poljska, Bugarska i Rumunjska), piše RT.

Rezultat je to odluke NATO-a iz prošle godine, u kojoj se zahtijeva povećanje prisutnosti vojnih snaga na istoku Europe. Prema analitičarima, takva razina američkih snaga u Europi nije viđena još od Hladnog rata. Sve to, pak, povezuje se s događanjima na Krimu u proteklim godinama.

Ruska strana ovo tumači kao “povećanje rizika od incidenta”. Slanje američkih vojnika u Europu intenvizirao je Barack Obama u posljednjim mjesecima svojeg predsjedanja SAD-om. Dok je sadašnji predsjednik Trump najavio “popravljanje odnosa s Rusijom”.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.