screenshot

Goldman Sachs i Hillary Clinton: ‘Odlični odnosi s bankarima’, ‘U Siriji intervenirati u tajnosti’

Autor:

WikiLeaks je objavu nazvao "svetim gralom žurnalizma": radi se o potpunim transkriptima tri plaćena govora Hillary Clinton koje je održala za Goldman Sachs 2013 godine. Transkripti govora su bili u privitku e-mailova koji su procurili iz kampanje Hillary Clinton.

Radi se o mailovima Johna Podeste, o kojima smo nedavno pisali: u prethodnima je iscurilo kako demokratski establishment planira “Katoličko proljeće” po uzoru na “Arapsko proljeće”. Govore čiji su se transkripti našli u mailovima je Hillary Clinton održala na privatnom, za javnost i medije zatvorenoj konferenciji koja je održana 2013., nakon što je Hillary Clinton već napustila “State Department”, odnosno vladu.

hillary6

Transkripti su bili u privitku maila od 23. siječnja 2016., naslovljenog “”Goldman Sachs paid speeches” (Plaćeni govori za Goldman Sachs) poslani od Tony Carrka, koji je u vrhu kampanje Hillary Clinton. On je u mailu naglasio koji bi dijelovi govora mogli biti eventualno problematični ako bi ti govori ikad bili za širu javnost.

“Intervenirati u Siriji koliko je god moguće više prikriveno”

U svom govoru iz siječnja 2013. na Goldman Sachs konferenciji Clinton govori o vanjskoj politici SAD, i na jednom mjestu izjavljuje kako bi SAD trebale intervenirati u Siriji “koliko je god moguće prikriveno” (“as covertly as is possible”).  “Problem za SAD i Europljane postoji od samog početka: što je ono – ili tko je onaj – kog želite naoružati? (…) Kako intervenirati – moje gledište je da treba intervenirati koliko god je moguće prikriveno za SAD da interveniraju. Nekad smo u tome bili puno bolji nego sad. Sad, znate, ne može svatko sam sebi pomoći. Ono moraju izaći pred svoje prijatelje u tisku i druge ljude: Gledajte što mi radimo, dajte nam podršku za to, i sve ostalo što ide”, rekla je Clinton.

Mailovi koji su još ranije procurili ukazuju da je Hillary Clinton također odigrala veliku ulogu i u podsticanju serije državnih udara u zemljama Bliskog istoka kako bi se iste stavilo pod potpunu kontrolu SAD, poznate kao “Arapsko proljeće”.

“Odlični odnosi s bankarima”

Drugi govor je iz listopada iste godine, a u njemu predsjednička kandidatkinja komentira svoje odnose s bankama i Wall Streetom, i kaže kako su bili odlični (“great”) dok je, kao senator države New York, radila s Wall Streetom.

Ujedno je međutim kritizirala velike banke da ne rade dovoljno kako bi potakle ekonosmki rast i izjavila kako mora biti ravnoteže kod načina na koji se regulira bankarsko poslovanje.

“U ovom trenutku, ima tako mnogo mjesta u našoj zemlji gdje banke ne rade što bi trebale jer ih je strah zakona koji reguliraju bankarsko poslovanje, jednostavno su uplašeni, i krediti ne teku u količinama koje su potrebne kako bi se ponovo pokrenulo ekonomski rast”, rekla je, te dodala kako “nema nikakve magije što se tiče regulatornih zakona, previše regulacije je loše, premalo regulacije je loše”.

Clinton je također navela kako bi ljudi trebali bolje razumjeti kako Wall Street funkcionira i kakav utjecaj ima na globalno stanje stvari i politiku. Kako bi se to provelo, rekla je kako je “više puta davala ideje u vezi procesa, i transakcija, i regulacija, kako ne bismo morali ubiti ili osakatiti ono što funkcionira, već moramo koncentrirati napore da pronađemo najučinkovitiji način da krenemo prema naprijed s pameću i financijskom moći koja postoji ovdje (na Wall Streetu).”

Bliske i tople veze Hillary Clintno s Wall Streetom – do sad samo pretopstavljene – su se našle na udaru njenog protukandidata za demokratsku nominaciju, Bernie Sandersa, koji je tada inzistirao da ona sama pokaže transkripte svojih govora pred bankarima. No, u međuvremenu je Bernie izgubio nominaciju i podržao Hillary Clinton. Ona je pak obećala da će ih objaviti ako kandidat republikanaca Donald Trump objavi izvješća o povratu poreza.

“Senatore koji opstruiraju treba izbaciti”

Što se tiče nadležnosti Senata SAD, Clinton je pozvala na ukidanje pravila o kvalificiranoj većini u Senatu, kad je 60 glasova potrebno da se progura neki zakon umjesto obične većine od 51 glasa (u Senatu sjedi sto ljudi, po dva iz svake savezne države). Rekla je: “moramo promijeniti pravila u Senatu” jer “samo otežavaju da se išta uradi”.

“Mislim da šačica Senatora ne bi smjela stajati na putu toga, jer, znate, veli broj Senatora zapravo opstruira donošenje zakona. Oni bi trebali otići”, hrabro je izjavila. U drugom govoru, osvrnula se na predsjednika Baracka Obamu, odbacivši ideju da bi mogao više uraditi ako bi se češće dogovarao s Republikancima u Senatu, odnosno svrstao uz njihove prijedloge.

Autor: