Gaddafi poziva Palestince na pobunu protiv Izraela

Autor: hina

Gaddafi je također uputio poziv muslimanskim zemljama da se udruže protiv zapadnih sila. On je rekao da je svijet podijeljen na bijeli, onaj Sjedinjenih Država, Europe i njihovih saveznika, i zeleni muslimanski svijet.

Palestinske izbjeglice trebali bi iskoristiti val pobuna naroda na Bliskom istoku mirno se okupljajući na granicama Izraela dok on ne pristane na njihove zahtjeve, rekao je u nedjelju libijski čelnik Moamar Gaddafi.

Gaddafi je u nedjelju održao svoj prvi važniji govor otkako je ustanak naroda u susjednom Egiptu primorao predsjednika Hosnija Mubaraka na ostavku što je potaknulo nagađanja koja bi sljedeća arapska vlada mogla biti svrgnuta.

– Flote brodova trebale bi povesti Palestince i čekati pred palestinskim obalama dok se problem ne riješi – rekao je Gaddafi u govoru koji je prenijela državna televizija.

– Ovo je vrijeme narodnih revolucija. Moramo stvoriti problem svijetu. To nije objava rata. To je poziv na mir – rekao je u govoru povodom dana rođenja proroka Muhameda, svetog dana u islamskom kalendaru.

Palestinci već dugo zahtijevaju da se izbjeglicama koji su bili primorani napustiti svoje domove u ratu za stvaranje Izraela 1948. dopusti povratak zajedno s njihovim potomcima. Izrael kaže da svako ponovno naseljavanje palestinskih izbjeglica mora biti van njegovih granica.

Gaddafi je također uputio poziv muslimanskim zemljama da se udruže protiv zapadnih sila. On je rekao da je svijet podijeljen na bijeli, onaj Sjedinjenih Država, Europe i njihovih saveznika, i zeleni muslimanski svijet.

– Bijela boja je odlučila riješiti se zelene boje. Te bi se zemlje trebale ujediniti protiv bijele boje jer su sve te bijele zemlje neprijatelji islama – rekao je Gadafi, ocijenivši i da su sve arapske zemlje koje održavaju odnose s Izraelom ‘kukavički režimi’.




Gadafi je poštovan u mnogim dijelovima arapskog svijeta zbog njegove beskompromisne kritike Izraela i arapskih čelnika koji održavaju veze s Izraelom, no dio ljudi u regiji njegove inicijative odbacuje kao nerealne.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.