Wikimedia Commons

Frank-Walter Steinmeier novi je njemački predsjednik!

Autor: T. P.

Poznat je po žestokim istupima protiv Donalda Trumpa tijekom njegove predsjedničke kampanje zbog čega ga njemački mediji već nazivaju "anti-Trump predsjednikom"

Joachima Gaucka kao njemačkog predsjednika zamijenit će socijaldemokrat Frank-Waltera Steinmeiera kojeg je za novog predsjednika države izabrao njemački parlament. Ovog bivšeg ministra vanjskih poslova glasao je 931 od ukupno 1239 izaslanika Savezne konvencije u Reichstagu u Berlinu.

Capture

Njemačka predsjednika bira konvencijom sastavljenom od oba doma parlamenta i predstavnika svih pokrajina te je ovaj izbor bio puka formalnost.

Njemačka ancelarka Angela Merkel Steinmeiera  je opisala kao “čovjeka političkog centra”, a podržavaju ga sve velike njemačke stranke.

Steinmeier je promovirajući svoju kandidaturu obišao Njemačku govoreći da će se kao predsjednik zalagati za jačanje demokracije, širenje vidika, toleranciju i solidarnost.

Političku karijeru Steinmeier je započeo 1991. u matičnoj pokrajini Donjoj Saskoj obnašajući nekoliko bitnih saveznih dužnosti, kao i vicekancelarsku poziciju. Bio je i šef kabineta socijaldemokratskog kancelara Gerharda Schroedera.

Nakon izbora 2005. stvorena je velika koalicija CDU-a i SPD-a s kancelarkom Merkel na čelu te je Steinmeier tada prvi put dobio resor vanjskih poslova. Četiri godine kasnije CDU je vlast osvojio samostalno, ali 2013. opet je bila potrebna velika koalicija pa se Steinmeier iz oporbe vraća na čelo ministarstva vanjskih poslova.




Diplomirao je pravo i političke znanosti na sveučilištu u Giesenu. Poznat je po žestokim istupima protiv Donalda Trumpa tijekom njegove predsjedničke kampanje zbog čega ga njemački mediji već nazivaju “anti-Trump predsjednikom”.

Osim Steinamiera, za predsjednika Njemačke konkurirala su još četiri kandidata.

Ljevičarska partija kandidirala je Christopha Butterweggea, Alternativa za Njemačku (AFD) Albrechta Glasera; Partija slobodnih birača iz Bavarske nominirala je Alexandera Holda, a četvrti kandidat je bio Engelbert Sonneborn.




Ankete su i prije izbora potvrđivale blagonaklonost građana upravo njemu te je godinama jedan od najomiljenijih njemačkih političara. Mnogi se slažu da Steinamier uživa veliki ugled, ima diplomatsko iskustvo, cijene ga u inozemstvu te je rješavao mnoge krize.

Autor:T. P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.