Kremlin.ru

Francuzi namjeravaju spasiti otetog libanonskog premijera Haririja

Autor: Hina

Sudbina libanonskog premijera u ostavci Saada Haririja, zadržanog protiv volje u Saudijskoj Arabiji i pozvanog u Francusku, bit će u četvrtak u središtu razgovora u Rijadu šefa francuske diplomacije Jean-Yvesa Le Driana

Le Driana je u srijedu navečer po dolasku dočekao mladi princ Muhamed ben Salman i susret je “dobro prošao”, po francuskom izvoru. U četvrtak bi se trebao susresti s kraljom Salmanom i njegovim kolegom Adelom al-Žubeirom, doznaje se iz ministrova okruženja. Francuski ministar trebao bi razgovarati tijekom popodneva s Haririjem u vili u kojoj ovaj boravi u glavnom gradu Saudijske Arabije.

Već gotovo dva tjedna sudbina Haririja predmet je špekulacija i kontradiktornih informacija, posebice o njegovoj slobodi kretanja. Ured francuskog predsjednika priredio je iznenađenje u srijedu objavivši da bi libanonski čelnik “trebao stići u Francusku sljedećih dana”, na poziv predsjednika Emmanuela Macrona koji je razgovarao s prestolonasljednikom i Haririjem.

Francuska je možda pronašla izlaz iz krize, dok je Hariri u Rijadu otkad je ondje 4. studenoga objavio ostavku, godinu dana nakon što je uspio formirati vladu s proiranskim Hezbolahom. Njegova objava zatekla je libanonsku političku klasu i čitavu međunarodnu zajednicu koje strahuju od eskalacije napetosti između Rijada i Teherana.

Njegova sloboda kretanja bila je u središtu intenzivnih špekulacija, iako je Hariri tvrdio da je “slobodan” i spreman vratiti se u svoju zemlju “sljedećih dana”. U srijedu je libanonski predsjednik Michel Aoun zaoštrio ton protiv Rijada optužujući ga da “drži” čelnika u ostavci.

“Ništa ne opravdava što se Hariri nije vratio nakon 12 dana. Smatramo ga stoga u zatočeništvu što je suprotno Bečkoj konvenciji” o diplomatskim odnosima između zemalja, izvijestio je ured libanonskog predsjednika citirajući Aouna.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.