Francuska zbog korupcije ne pušta Rumunjsku i Bugarsku u Šengensku zonu

Autor: hina

Ulazak novih zemalja u šengenski prostor dogodio bi se tek nakon što Europska komisija objavi godišnji izvještaj o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala u tim zemljama.

Francuska želi barem do ljeta 2011. odgoditi odluku o ulasku Rumunjske i Bugarske u šengenski prostor te od njih traži bolje rezultate u borbi protiv korupcije i bolji nadzor granice s Moldavijom.

– Moramo biti jako oprezni kada je riječ o proširenju prostora bez unutarnjih granica na Bugarsku i Rumunjsku, koje se nadaju ulasku u travnju iduće godine, rekao je francuski ministar za europske poslove Pierre Lellouche u srijedu u nacionalnom parlamentu. Lellouche je upozorio protiv ‘automatskog proširenja’ šengenske zone, istaknuvši da tehničke procjene, koje su do sada sve bile pozitivne, nisu dovoljne. Napomenuvši da u tome ima potporu i Nizozemske, ministar je rekao da Francuska traži odgodu odluke barem do ljeta 2011., kada bi Europska komisija trebala objaviti godišnji izvještaj o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala u tim dvjema zemljama.

Lelloucheova izjava znači udarac naporima bugarskih i rumunjskih zvaničnika da razdvoje pitanje ulaska u šengensku zonu slobodnog kretanja od europskog monitoringa njihova napretka u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije. Lellouche je upozorio da su zadnji izvještaji EK-a ‘zabrinjavajući’ jer ukazuju na preslab napredak na tim područjima.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.