dnevno.hr

(FOTO) ROMAN LELJAK I ANTE ZOVKO NAPUNILI DVORANU: I Hrvatima u Njemačkoj razotkrili strogo čuvanu tajnu Hude Jame!

Autor: dnevno.hr

Hrvatska kulturna zajednica Stuttgart organizirala je predavanje o jugokomunističkim zločinima nakon završetka Drugoga svjetskog rata i prikazivanje dokumentarnog filma Huda jama – strogo čuvana.

Hrvatska kulturna zajednica Stuttgart na čelu sa Zrinkom Jurićem organizirala je u nedjelju predavanje o jugokomunističkim zločinima nakon završetka Drugoga svjetskog rata i prikazivanje dokumentarnog filma Huda jama – strogo čuvana.

Tribina se održala u Hrvatskoj katoličkoj misiji Stuttgarta. Posjetitelji su dvoranu ispunili do posljednjeg mjesta, a nekolicina je bila i vani.

 

Autor filma, slovenski publicist, te  dugogodišnji istraživač Udbinih i jugo-komunističkih zločina Roman Leljak bio je gost večeri. 

Huda Jama naselje je u sastavu općine Laško u Sloveniji. Blizu naselja nalazi se rudnik Huda jama u čijem sklopu je rudarsko okno Barbarin rov, mjesto na kojem je počinjen jedan od najvećih zločina u svijetu neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Jugo-komunistička vojska (partizani – I. bataljun KNOJ-a pod vodstvom Benjamina Žižmana) likvidirala je oko 3000 nedužnih ljudi među kojima je bio veliki broj civila – djece, žena i staraca.

Kako se za ovaj zločin ne bi doznalo pristup grobnoj jami zazidali su sa deset pregrada između kojih su nasuli sipinu i zemlju.

Prema podacima do kojih je došao publicist, istražitelj arhiva UDB-e i masovnih zločina jugo-komunističke vojske Roman Leljak, u ovom stratištu okončalo je život u stravičnim mukama oko 2000 Hrvata, 700 Slovenca i 300 Nijemca. Bili su živi zazidani.




Inače, Roman Leljak je hrvatskoj javnosti posebno postao poznat baš po  ovom razotkrivanju stravičnoga poslijeratnoga zločina u rudniku pokraj Laškoga. Objavio je više knjiga na hrvatskom jeziku, Osim  “Huda jama, strogo čuvana tajna”, objavio  knjigu “Propisi o metodama i sredstvima rada Udbe i Kosa”. 

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.