screenshot/Twitter

(FOTO) Desetci tisuća Kubanaca odali počast El Comandanteu

Autor: dnevno.hr

"Gdje je Fidel? Gdje je Fidel?", uzviknuo je za govornicom nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega. "Ovdje!", odgovorila je gomila jednoglasno želeći naglasiti da je smrt Fidela Castra samo "tjelesna"

Desetci tisuća Kubanaca okupili su se na Trgu revolucije kako bi odali posljednju počast dugogodišnjem predsjedniku Fidelu Castru. Mjesto je to poznato po vatrenim govorima koje je Castro držao pred brojnom publikom nakon preuzimanja vlasti na toj otočnoj karipskoj državi. Na skupu je govorio i aktualni predsjednik, Raul Castro.

Nasuprot spomeniku junaku nezavisnosti Joseu Martiju na Trgu revolucije, gomila se oprostila od El Comandantea prije nego njegovi posmrtni ostaci napuste glavni grad i prenesu se do Santiaga de Cube, grada u čijoj je blizini Fidel Castro rođen i u kojemu će biti pokopan. Čelnici Grčke Aleksis Tsipras, Zimbabvea Robert Mugabe i JAR-a Jacob Zuma kao i bivši španjolski kralj Juan Carlos također su prisustvovali ovom skupu.

“Gdje je Fidel? Gdje je Fidel?”, uzviknuo je za govornicom nikaragvanski predsjednik Daniel Ortega. “Ovdje!”, odgovorila je gomila jednoglasno želeći naglasiti da je smrt Fidela Castra samo “tjelesna”, kao što su to puno ponavljali kubanski državni mediji zadnjih dana. “Ujedinjeniji danas više nego ikad, narod Latinske Amerike nastavit će boriti se za te ideje, kunemo se!”, kazao je ekvadorski predsjednik Rafael Correa. “Pokušali su ga ubiti na 1000 načina, ali više od 10 američkih predsjednika nije u tom uspjelo. Fidel i Kuba promijenili su svijet” u 20. stoljeću, dodao je bolivijski predsjednik Evo Morales.

Nakon četiri sata dugih govora, predsjednik Raul Castro ponovio je najvažnije ideje svojeg starijeg brata izrečene u poznatim maratonskim govorima održanima upravo na tom mjestu. I zaključio: “Dragi Fidel, ovdje gdje obilježavamo naše pobjede, kažemo ti uz naš predan, borben i junački narod: Do pobjede, zauvijek!”, piše HRT.

Autor: dnevno.hr