flickr.com

Jedna od najstarijih članica mogla bi izaći iz EU?

Autor: T. P.

Ovaj nizozemski referendum mogao bi označiti novu prijetnju Europskoj uniji.

Nizozemci su prikupili dvije trećine potrebnih potpisa za organiziranje referenduma koji bi mogao biti nova izravna prijetnja pucanju šavova EU, već uzdrmanih i napuknutih nakon nedavnog Brexita. Naime, Nizozemci žele referendum o za njih spornom sporazumu o slobodnoj trgovini, sklopljenom između EU i Kanade, jer favorizira multinacionalne tvrtke, a ne narode i države, javlja B92.

Nizozemci su se, također, u travnju na referendumu izjasnili i protiv sporazuma o pridruživanju Ukrajine Europskoj uniji, što je veliki problem za vladu u Haagu, imajući u vidu skore parlamentarne izbore. Ako nizozemska vlada ne bi uspjela dobiti većinu za ratifikaciju sporazuma s Ukrajinom, to bi, istaknuo je predsjednik Evropske komisije Jean-Claud Juncker, bila “nova politička katastrofa i opasnost kontinentalnih razmjera”.

U EU nije zaboravljeno da su Nizozemci i Francuzi 2005. na referendumima odbacili predlog ustava Europske unije pa je nizozemski premijer Rute svojim sugrađanima “uputio krik iz duše”, kako je to opisao francuski list Le Mond, i pozvao stranke u parlamentu da ipak podrže sporazum s Ukrajinom.

Nizozemski premijer očekuje da se situaciju preokrene tako što će od EU dobiti garancije da sporazum s Ukrajinom neće značiti ulazak u članstvo te zemlje “na mala vrata” u EU, niti automatsko pravo za Ukrajince da bez viza dolaze i dobiju posao u EU, niti da će članice Unije biti obvezne da Kijevu daju izdašnu financijsku pomoć, piše Dnevni avaz.

Autor: T. P.