EPA

EU poštuje presudu Mladiću, NATO ju pozdravlja

Autor: Hina

NATO naglašava kako je u ovom slučaju presuda pokazala kako je vladavina prava na djelu

Europska unija poštuje odluku ICTY-a, kojom je Ratko Mladić osuđen na doživotni zatvor, iako ne komentira pojedinačne presude, dok je NATO pozdravio presudu rekavši da ona pokazuje da je vladavina prava na djelu.

“Presuda u slučaju Ratka Mladića pred Međunarodim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, koja je danas izrečena, dotiče se nekih od najmračnijih, najtragičnijih događaja u nedavnoj povijesti Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana, uključujući genocid u Srebrenici. Ispunjenje pravde i borba protiv nekažnjivosti za najstrašnije zločine temeljna je ljudska obveza. Suosjećamo s preživjelima i s onima koji su izgubili svoje voljene”, kaže se u izjavi glasnogovornice Federice Mogherini, visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku.

“Iako ne komentiramo pojedinačne presude, mi u potpunosti poštujemo odluku ICTY-a i podržavamo njegov rad”, kaže se u izjavi.

ICTY je u srijedu u prvostupanjskoj presudi osudio Mladića na doživotni zatvor i proglasio ga krivim za deset od 11 točaka optužnice. Oslobođen je odgovornosti za prvu točku koja ga je teretila za genocid u šest općina istočne BiH jer je vijeće utvrdilo da zločini počinjeni u tim općinama ne predstavljaju genocid.

Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, za progon, istrebljenje, ubojstva, deportacije i nečovječna djela kao zločine protiv čovječnosti te za ubojstva, teror, nezakonite napade na civile i uzimanje pripadnika UN-a za taoce kao ratne zločine.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozdravio je presudu protiv Mladića, naglasivši da ona “pokazuje da je vladavina prava na djelu i da su odgovorni za zločine pozvani na odgovornost”, kaže se u Stoltenbergovoj izjavi.

“Zapovjednik bosanskih Srba, general Mladić odgovoran je za užasne zločine protiv civila, uključujući ubojstva tisuća bosanskih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995. godine”, ističe Stoltenberg, koji dodaje da je NATO pomogao da se okonča “ta mračna stranica povijesti Europe”.




Stoltenberg je rekao da je zapadni Balkan od strateške važnosti za NATO-a i da budućnost te regije vidi u euroatlantskoj suradnji i integracijama za one koji to žele.

“Nadam se da će današnja presuda pomaknuti regiju na putu prema miru i pomirenju”, rekao je glavni tajnik NATO-a.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.