Pixabay

EU odobrio uporabu opasnog herbicida na još pet godina!

Autor: Hina

Ovo je veliko iznenađenje, tri tjedna prije nego što će isteći licencija koja je na snazi, jer su se podjele činile nepremostive

Zemlje članice EU-a pristale su u ponedjeljak na žalbenom odboru produljiti na 5 godina dozvolu za uporabu glifosata, što je naljutilo protivnike tog spornog herbicida. Presudna je bila odluka Njemačke da prihvati prijedlog Europske komisije.

Ovaj put prijedlog je prihvatilo 18 zemalja – u prošlom krugu bilo ih je 14 – što je omogućilo da se dosegne granica od nešto više od 65 posto stanovništva EU-a nužnih za kvalificiranu većinu. Prošli put Berlin je bio suzdržan. No ovaj zaokret je potaknuo napetost u njemačkoj koaliciji na odlasku između konzervativaca i socijaldemokrata, u trenutku kada pokušavaju pregovarati o novom savezu.

Socijaldemokratska ministrica za okoliš Barbara Henricks, protivnica herbicida, optužila je kolegu u ministarstvu poljodjelstva, konzervativca iz političke obitelji Angele Merkel koji je dao odobrenje, da je prekoračio svoje ovlasti, rekavši da se u sadašnjoj koaliciji dogodio “gubitak povjerenja”.

Predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će glifosat biti zabranjen u Francuskoj “najkasnije za tri godine”. “Unatoč pretpostavci o sukobu interesa, disfunkcionalnosti europskih agencija i falsificiranju znanstvenih studija, Europska komisija je stala na stranu industrije a na štetu potrošača i javnog zdravstva”, izrazila je žaljenje francuska eurozastupnica Michele Rivasi (zeleni). Poljodjelci se rado koriste glifosatom zbog njegove djelotvornosti i niske cijene.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.