EPA

ERDOGAN: ‘Počela turska vojna operacija u sirijskome gradu Afrinu’

Autor: Hina

'Uništit ćemo postupno koridor terorista kao što smo to učinili u operacijama Džarabulus i El-bab, počinjući od zapada', ustvrdio je turski predsjednik

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u subotu da je u sirijskoj regiji Afrin pod kurdskom kontrolom počela vojna operacija, nakon što je  turska vojska počela gađati ciljeve s druge strane granice.

Turska vojska rekla je u subotu da je pogodila skrovišta koje koriste militanti triju skupina – kurdske Radničke stranke (PKK), PYD-a i YPG-a, nakon što su militanti pucali na turske položaje unutar Turske.

“Uništit ćemo postupno koridor terorista kao što smo to učinili u operacijama Džarabulus i El-bab, počinjući od zapada. Operacije za Afrin de facto su počele. Slijedi Manbidž”, rekao je Erdogan.

On je u više navrata rekao da će poraziti sirijsku kurdsku miliciju u Afrinu koju smatra sigurnosnom prijetnjom za Tursku.

Izravna vojna akcija na teritoriju koji drži kurdska milicija otvara novu frontu u sirijskome građanskom ratu. U trenutku kad su odnosi Ankare i Washingtona na prijelomnoj točki, ovom se vojnom akcijom Ankara sukobljava s Kurdima koji imaju američku potporu.

Američki State Department pozvao je Tursku da se usredotoči na borbu protiv militanata Islamske države, a turske je operacije za Afrin nazvao destabilizirajućima.

Ministar obrane Nurettin Canikli rekao je u petak da su turske operacije u regiji počele prekograničnim granatiranjem.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.