Epa

POVIJESNI POSJET: Erdoğan iznenada stigao u Grčku

Autor: Hina

Erdoğan je bio dvaput u Grčkoj kao premijer, ali ovaj posjet ima veću simboličnu težinu jer nekog turskog šefa države nije bilo u Ateni 65 godina

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan stigao je u četvrtak u povijesni posjet Grčkoj kako bi ubrzao zatopljenje odnosa dviju susjednih zemalja s brojnim otvorenim pitanjima i dubokim neslaganjima.

Nakon nekoliko desetljeća napetih odnosa, koji su 1996. zamalo prerasli i u oružani sukob, zatopljenje je krenulo tri godine poslije, potaknuto nesebičnom grčkom pomoći žrtvama razornog potresa u Turskoj.

Ali stari sporovi i dalje postoje. To se prije svega odnosi na razgraničenje u Egejskom moru i na pitanje Cipra. U Grčkoj se nalaze i osmorica turskih vojnika, koji su ondje pobjegli helikopterom nakon pokušaja državnog udara u Turskoj 2016.

Važna tema u razgovorima bit će sigurno i problem migrantskog vala koji muči obje zemlje.”Grčka vlada i premijer Aleksis Cipras žele da ovaj posjet bude prigoda za gradnju mostova, a ne dizanje zidova”, kazao je u srijedu glasnogovornik grčke vlade.

Mjere sigurnosti koje prate Erdoğanov posjet iznimne su. Cijela je Atena pod policijskim nadzorom i zabranjena su sva veća javna okupljanja. Erdoğan će u petak posjetiti tursku manjinu u Traciji.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.