Geopolitika.news

EKSKLUZIVNO ZA DNEVNO: SRBI ODLUČILI- Novi premijer Kosova bit će Ramush Haradinaj!

Autor: Adrian Darham

Ramush Haradinaj, bit će novi predsjednik kosovske vlade. Nakon puno kalkuliranja, prestrojavanja, pregovaranja, pokušaja da se izabere predsjednik parlamenta pa slijedom i imenuje novi premijer kosovske vlade, uslijedilo je odlučujuće prestrojavanje.

Lista srpska, s deset predstavnika u kosovskom odlučuje prevagom tko će biti novi predsjednik kosovskog parlamenta i slijedom, po proceduri i novi mandatar kosovske Vlade.

Novi, stari predsjednik parlamenta bit će Kadri Veseli, desna ruka kosovskog predsjednika Hashima Thacija, i njegov suborac u Oslobodilačkoj vojsci Kosova. Na današnjoj sjednici kosovskog parlamenta bit će potvrđen, izglasovan, novi predsjednik parlamenta Kadri Veseli, a kosovski će predsjednik Hashim Thaci najdalje do petka imenovati Ramusha Haradinaja novim premijerom kosovske vlade.

Lideri opozicijskih stranaka, koalicijski partneri Rugovinog Demokratskog Saveza, Avdullah Hoti i lider stranke Alternativa Ilir Deda, u sinoćnjoj su emisiji Kosovske Televizije 21, izravno označili i Albina Kurtija, lidera stranke Vetvendosje (Samoodređenje) i kosovskog predsjednika Hashima Thacija da su samo sateliti srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću, i da zapravo on, Aleksandar Vučić određuje iz Beograda politiku Kosova, sastav i kosovske Vlade a i parlamenta.

Kuriozitet jest i činjenica kako će prije isteka mandata kosovskom predsjedniku Hashimu Thaciju, a izabran je za predsjednika u travnju prošle godine s mandatom od četiri godine, dakle, kuriozitet jest kako će u sljedeća dva dana biti određen, imenovan, njegov nasljednik. Riječ je o kosovskom biznismenu Behxhetu Pacolliju, predsjedniku stranke AKR (Aleanca za novo Kosovo), koji je na izborima 11. lipnja ove godine išao u koaliciju, bio koalicijiski partner Rugovinom Demokratskom savezu i Alternativi Ilira Dede, stranci izrazito građanski orijentiranih mladih kosovskih političara. U posljednjih se nekoliko dana Behxhet Pacolli predomislio i prešao na stranu Thacijeve i Haradinajeve koalicije.

Vrlo je zanimljiv, i posve neuobičajen događaj da predsjednik države, nakon samo godinu dana mandata, imenuje svog nasljednika kao da je riječ o državi kraljevini, a ne o državi s demokratskim uređenjem gdje postoji posve jasna procedura biranja predsjednika. Pacolli je inače označen kao proruski orijentirani političar, što on to i jest, pa cijela ova kombinatorika postaje krajnje zanimljivom i intrigantnom. I zbog same činjenice da će Lista Srpska s deset mjesta u kosovskom parlamentu biti prevaga u odluci tko će slijedeće četiri godine biti predsjednik kosovskog parlamenta, pa slijedom i predsjednik kosovske Vlade. I upravo Lista Srpska odlučuje da će kosovski premijer biti bivši zapovjednici OVK, koji će do petka zasigurno dobiti premijerski mandat od aktualnog predsjednika Kosova Hashima Thacija, a samo prije nekoliko mjeseci Ramush Haradinaj bio je na crvenoj potjernici Republike Srbije i zatočen u Francuskoj nekoliko mjeseci toga radi.

Posljednji susret predsjednika Srbije Vučića i predsjednika Kosova Thacija u Bruxellesu očito je bio, na jedan način, odlučujući politički potez u kojem je Srbija odnijela pobjedu. Hashim Thaci je ucijenjen, jer je, prema službeno nepotvrđenim informacijama prvi na listi optuženih na Specijalnom sudu u Haagu, novoosnovanom prije nekoliko mjeseci upravo zbog ratnih zločine bivših pripadnika OVK nad civilima, ne Albancima, ali i Albancima, zločinima što su ih pripadnici OVK počinili u miru, od lipnja 1999., do kraja 2000. godine, donosi Geopolitika.News.

 

Autor: Adrian Darham
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.