Drugo lice ljevice: napadi na Trumpove aktiviste, vandaliziranje Trumpovih izbornih stožera…

Autor:

Amerika se uvijek ponosila time što svatko smije slobodno iznijeti svoje političke stavove, i ne biti proganjan zbog toga. To se promijenilo. Na ulicama, Trumpovi aktivisti dobivaju batine, na internetu i na društvenim mrežama ih se cenzurira, Trumpovi izborni stožeri se vandaliziraju bojom i razbijanjem prozora, a ako postavite tablu "vote Trump" u dvorište, što je običaj u Americi - javno na taj način reći koga podržavate - vjerojatno ćete je ujutro naći polomljenu.

Na prvom videu možete vidjeti kako je prošao mladić s Trumpovim obilježjima nakon što je napustio konvenciju stranke u San Joseu, u Kaliforniji, državi koja od svih najviše podržava Hillary Clinton. Latino-banda ga je napala čim se odmaknuo od policijske zaštite koja je čuvala ulicu u kojoj se odvijala konvencija. Rulja je također cipelarila automobile koji su napuštali garažu zgrade, i dok su oni napadali automobil u kojem je sjedio postariji građanin, on je mirnim glasom objašnjavao, “ne možete imati civiliziranu raspravu o razlikama”. Nekoć ste mogli, no Amerika se promijenila. Iako su upravo Demokrati osnovali KKK i protivili se aboliciji robova, danas su oni “lijeva” stranka u Americi. Ali metode su ostale slične, i netolerancija. Unatoč tome što američki i svjetski tisak prikazuje Trumpove aktiviste kao zločince i rasiste, stvarnost na terenu je bitno drukčija. Trumpovi pristaše su posvuda izloženi verbalnim uvredama, emocionalnom nasilju, a ponekad i fizičkom. A ako do fizičkog nasilja dođe – krivi su oni, “jer izazivaju”, ili jednostavno zato jer su “fašisti” i “dijele Ameriku”. A koristiti fašističke metode je posve u redu u borbi protiv fašizma, seksizma, rasizma, nacizma, i svega ostalog što se, iz nikom razumnom znanog razloga, Trumpu i njegovim biračima pokušava prilijepiti, kako bi se otvorila sezona lova na njih.

Prosvjednici su mahali meksičkim zastavama, spalili jednu američku, napali policiju kad je došla zaštititi Republikance, dok s republikanske strane nasilja nije bilo. To ne treba čuditi nikog tko prati lijeve medije u SAD: metode kreiranja mržnje i straha spram Trumpovih pristaša su takve da bi Goebbels bio ponosan, ni on Židove nije uspijevao uvijek na takav način difamirati. U Huffington postu je pred dva dana objavljen zamorno dug tekst novinarke koja objašnjava zašto je morala “odfrendati” svog ujaka, za kog kaže da djeluje dobroćudno i liči na Djeda Mraza, i pola familije s facebooka: ti fašisti podržavaju Trumpa! Odvratno! S njima se ne razgovara! Naravno, svi je podržavaju u komentarima, brojni se žale da zbog Trumpa neće blagdane provesti s obitelji, jer se ne žele družiti s onima koji ga podržavaju. Makar to bili i najbliži. Zastrašujuće, kad bolje razmislite.

No, snimka gore je stara dva mjeseca, a donja par dana. Pokazuje kako je prošao predizborni štand Donalda Trumpa na sveučilištu u Pittsburghu, uz bodrenja studentice u pozadini napadu na “fašiste koji uništavaju okoliš” i koji su “nazadni”: napredno je, po novim standardima, uvesti jednoumlje i zabraniti političkim protivnicima političko djelovanje! Odnosno: napredno je suzbijati demokraciju i slobodu govora i mišljenja. Uništenje štanda prošlo je uz bodrenje studenata.

Studentica Lindsey Hern, s tog sveučilišta, inače Trumpov aktivist, je tamo postavila Trumpov predizborni štand, koji su joj, što se vidi sa snimke, razbili. Potom su je okružili i krenuli s uvredama. Lindsey je kasnije ispričala novinarima da se više ne osjeća sigurnom na Pittu. “Horda ljudi je pljeskala i navijala, zajedno s curom koja se derala na mene, jer sam postavila Trumpov reklamni štand. Oni smatraju da zato što sam žena ne bih smjela birati koga ću birati za predsjednika, i da se moram uklopiti u kalup. Užasnuta sam jer se tako nešto u Americi može dogoditi nekom zbog političkih pogleda koje zastupa”, rekla je. Kirk Breiner, student druge godine s Pitta koji je bio prisutan, sdudenti su vikali “J*eš Trumpa i j*eš vaše rasističke guzice” i “svi ste vi rasisti i fašisti”.

Njima se također prijetilo i smrću, od studenta koji je ulazeći u auto viknuo “mogu li ih prvo upucati”, misleći na djevojke koje su držale Trumpov štand. Drugi student na videu viče kako Trumpovim pristašama “nema mjesta u Americi” i kako glasaju “za rasista” i “silovatelja djece” (valjda su ga pobrkali s Hillarynim pomoćnikom Wienerom). Prošle srijede, “Mladi za Trumpa” su se suočili sa sličnom agresijom kad su im prevrnuli štand. Dekan Kenyon Bonner je dao izjavu u pogledu tog događaja, pozvavši studente da “zadrže vrijednosti međusbnog uvažavanja, civiliziranosti, i suzdrže se od nasilja”. Jedan od studenata je rekao da, iako se ne boji za svoju sigurnost jer je “veliki dečko”, strahuje za sigurnost djevojaka na sveučilištu koje podržavaju Trumpa.

A jučer su sprejem išarani i uredi Trumpove kampanje u Denveru, Colorado, i Alamanceu, Sjeverna Karolina. Sve pomalo podsjeća na vremena kad se sprejem pisalo “Juden” na zidove dućana…

Autor: