Druga bombašica bila je učiteljica informatike

Autor: dnevno.hr

Rasul Magomedov prepoznao je svoju nestalu kćer Maryjam nakon što su mu pokazane fotografije teroristkinje odgovorne za napade u moskovskom metrou.

Učiteljicu informatike (28) iz Dagestana vlastita je obitelj identificirala kao drugu bombašicu koja je aktiviranjem eksplozivne naprave u moskovskom metrou prije tjedan dana ubila desetke ljudi.

Rasul Magomedov prepoznao je svoju nestalu kćer Maryjam nakon što su mu pokazane fotografije tada još uvijek neidentificirane teroristkinje.

U samoubilačkim napadima u Rusiji, uključujući onaj u moskovskom metrou te u regiji Dagestan, proteklog je tjedna poginulo više od pedeset ljudi.

Pozadina tragedije

– Moja žena i ja smo odmah prepoznali našu kćer Maryjam. Na slikama je imala isti crveni šal koji je nosila kada ju je moja žena vidjela posljednji put – rekao je otac ‘crne udovice’ za Novaya Gazeta.

Magomedov, učitelj iz sela Balakhany u Dagestanu, rekao je da je Maryjam diplomirala matematiku i psihologiju na Dagestanskom pedagoškom sveučilištu 2005. godine, nakon čega se vratila u svoje selo i počela predavati informatiku u mjesnoj školi.

– Stvarno bih volio da se istragom rasvijetli cijela pozadina ova strašne priče. Mi ne možemo niti pretpostaviti kako je Maryam stigla do Moskve. Bila je religiozna i nikad nije isticala radikalna uvjerenja. – naveo je Magomedov.




Za obitelj Magomedov sigurnosne snage zainteresirale su se još prije dvije godine i to kada je Maryamin brat bio optužen za sudjelovanje u oružanim skupinama osumnjičenim za terorizam.

Novi napadi

Na fotografijama, koje je objavio Reuters, mogla se vidjeti žena u crnom hidžabu koja u rukama drži granatu. Ona je u petak identificirana kao Dzhennet Abdurakhmanova, udovica 30-godišnjeg Umalata Magemedova, kojeg su ubile ruske snage u prosincu prošle godine.




Šef ruskog FSB-a Alexsander Bortnikov za napad je okrivio militantne grupe koje su povezane s North Caucasus, međutim nije htio otkrivati više detalja vezanih za istragu.

Islamski čečnski pobunjenici preuzeli su krivnju za bombaške napade u moskovskom metrou te se nisu niti ustručavali najaviti nove diljem ruskih gradova.

Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.