Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

DRAMA NA SUĐENJU U MUENCHENU: Pojavio se Udbin agent Sindičić i imenovao ubojice Stjepana Đurekovića

Autor: I.G./HRT

Vinko Sindičić danas je pred sudom rekao da su Stjepana Đurekovića ubili bivši djelatnici Službe državne sigurnosti Luka Sekula i Branko Bijelić.

Suđenje bivšim djelatnicima jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića nastavljano je u utorak u Muenchenu svjedočenjem 72-godišnjeg Vinka Sindičića, bivšeg agenta jugoslavenske tajne službe. Nakon što je videovezom iz Italije dobacio sucima da će doći u München, pojavio se pred sudskim vijećem. Njegova pojava mogla bi poremetiti daljnji tijek suđenja te datum objave presude koja je bila predviđeno za 26. srpnja.

Vinko Sindičić danas je pred sudom rekao da su Stjepana Đurekovića ubili bivši djelatnici Službe državne sigurnosti Luka Sekula i Branko Bijelić.

HRT prenosi kako je bivši agent Udbe u Italiji uskratio svjedočenje, a danas je rekao sucu kako je od tada iz Hrvatske primio mnogo prijetnji. Anonimnih. Pisama, isječaka iz novina. Zadnje su intervjui gospodina Nobila koji me naziva Udbinim ubojicom, rekao je sucu Sindičić.

Sudac Dauster pitao ga je u kakvom je odnosu s optuženima. Mustača ne poznaje, s Perkovićem se dugo zna, kaze, surađivali su. U Muenchenu i u Rijeci protiv Sindičića su u tijeku 2 postupka radi navodnog lažnog svjedočenja. Sudac Dauster upozorio ga je kako ima pravo uskratiti iskaz, jer zbog iskaza može kazneno odgovarati. Hoću dati iskaz, rekao je Sindičić. Upoznao je, kaže, Perkovića u Zagrebu preko Đure Lukića kratko poslije smrti Đurekovića. Ubojstvo je moglo postati međunarodni skandal i trebalo je ograničiti štetu. SDS je bio mala služba od svih mogućih službi u Jugoslaviji. Armija je imala sigurnosnu službu. Dvije moći su bile tada – institucionalna i politička koja je bila jača, rekao je Sindičić i dodao, to gdje je bio Perković ta je organizacija bila višeslojna.

Svjedok je zatim objašnjavao strukturu sigurnosnopolicijskog sustava u Jugoslaviji, sudac Dauster pitao je odakle to sve zna. Od 1967. imam posla s tim ljudima, rekao je Sindičić. General Koljević bio mu je prvi kontakt, zatim je došao do Jerka Dragina u centru SDS-a Rijeka, Udbu su ukidali tada i stvarali SDS, rekao je svjedok. Vrbovali su ga u Berlinu, kontakti su mu bili vojni izaslanici u veleposlanstvu, kaže Sindičić. Dodaje, nije ga vrbovao SDS, nego politika.

Bio sam dvostruki i višestruki agent, kontaktirao sam sa Službom za zaštitu ustavnog poretka Njemačke, rekao je sucima. Davao im je informacije u interesu sigurnosti Njemačke i emigranata. Udbi ništa nije skrivao, kaže, imali su sve informacije, naveo je kako je poznavao Melkiora Baranovića, šefa službe, važnoga u komunističkoj partiji. Radio sam tehnički za SDS Hrvatske, kaže Sindićić, ali nisam bio špijun. Doktor Jelić nije ubijen, umro je prirodnom smrću, dobacio je sucu. Dijaspora je bila utjecajna i velika, Sindičić je pokušao uvjeriti suce kako je iako u emigraciji bio partner SDS-a, a ne špijun. 1972. morao je u Jugoslaviju zbog ubojstva u Italiji i Bugojanske skupine.

Od sredine 70-tih bili ste suradnik, rekao je sudac. Nisu mi davali novac, nisam bio špijun, stavio sam im svoje znanje na raspolaganje, rekao je Sindičić. Što je povod da upozna Perkovića, pitao je sudac. Komunistička partija bila je tajna služba. Svaka epoha imala je svoj nacin rada, Savkina, Tripalova, poslije ’72., poslije Titove smrti, kontinuitet je bio samo da su ubijali ljude, rekao je Sindicic.

Odjel za borbu protiv emigracije u SDS-u bio je skrivena obavještajna služba za sebe, rekao je. U istrazi o ubojstvu Đurekovica trebali su ga, jer je znao njemački i poznavao je način rada njemačke policije. Srećko Šimurina glavni za tajne operacije, dao je nalog za istragu. Bio je u SDS-u, a u pozadini je bio glavni, rekao je bivši agent i objasnio sucima da su pregledali dokumente o ubojstvu. Sve se znalo o njemačkoj policiji, rekao je.

Naredbe su dolazile iz Centralnog komiteta, dva mjeseca je trajala istraga, kaže Sindičić. Centralni komitet je velik, rekao je sudac Dauster. Dva su bila šefa službe – jedan operative i jedan politički postavljen, to su ova dvojica – Mustač je bio politički šef. Nije znao mnoge stvari, nije bilo hijerarhije, rekao je Sindičić i dodao kako ga progoni partija – kriptokomunisti, SDP, SPD. Optužio je Račana – ja sam navodno Udbin ubojica, a Račan je demokrat, rekao je sucima svjedok.

Sudac je zatim prekinuo političke izjave. Neću više govoriti, uhitite me, imam pravo štititi svoju glavu. Ne provocirajte, rekao je sudac. Imao sam prometnu, rekao je Sindičić. Postavljali ste uvjete, rekao je sudac, prekidam 10 minuta dok se saberete.

Vinko Sindičić rekao je da suStjepana Đurekovića ubili bivši djelatnici Službe državne sigurnostiLuka Sekula i Branko Bijelić.

“Josip Perković nije izabrao ubojice nego osobe koje su izabrale ubojice. Samo ubojstvo izvršili su Branko Bijelić i Luka Sekula”, rekao je Sindičić, a na pitanje tko su ti ljudi koji su izabrali ubojice, svjedok je odgovorio da su to bili Blagoje Zelić u Splitu i Salkan Merdžadić u Rijeci.

Autor: I.G./HRT

ZADNJE VIJESTI