Doris Pack: U izvješću Amnestyja je toliko ljubomore i zavisti da se sramim

Autor: hina

'Uvijek se može biti bolji. Bolji mogu biti i Njemačka i Francuska i druge zemlje, ali Hrvatska je zaslužila da se njezini napori u svakom pogledu jednom pohvale i vrednuju', komentirala je demokrščanka Pack Amnesty Internationalov 'Zid šutnje'.

Zastupnici Europskog parlamenta Hannes Swoboda i Doris Pack izjavili su u srijedu u Bruxellesu da izvješće Amnesty Internationala o suđenjima za ratne zločine u Hrvatskoj ne bi trebalo negativno utjecati na završetak hrvatskih pristupnih pregovora.

– Jasno je da Amnesty International mora biti strog u pitanjima koja želi istaknuti, ali ako postoji odlučnost hrvatske vlade da ubrza sva suđenja za ratne zločine, onda bi to moglo imati pozitivan utjecaj. Mi želimo da se suđenja provedu na korektan način i ako to Hrvatska jamči, onda nema problema i možemo očekivati pozitivno zaključivanje pregovora – rekao je Swoboda.

Hannes Swoboda

Swoboda, izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku, u srijedu je primio izaslanstvo AI-a koje boravi u Bruxellesu, gdje predstavnicima EU-a uključenim u pristupne pregovore s Hrvatskom predstavlja izvješće koje je ta organizacija objavila u prosincu prošle godine pod nazivom ‘Iza zida šutnje: Procesuiranje ratnih zločina u Hrvatskoj’.

Njemačka demokršćanka Doris Pack u svom je komentaru bila vrlo kritična prema izvješću Amnesty Internationala.

– U prosincu prošle godine kratko sam se osvrnula na izvješće AI-a o Hrvatskoj i mogu kazati da se slažem s gospodinom Swobodom, a i ovo što ću sada kazati podržava velika većina u Europskom parlamentu. To je da je Hrvatska primjerno odgovorila i odradila svoj posao oko pitanja ratnih zločina i procesuiranja i zbog toga sada nije dobro tražiti stalno nove razloge, neovisno tko se krije iza svega toga, u pokušaju da se onemogući Hrvatsku da postane članica Europske unije. Tu je toliko ljubomore i zavisti da se zapravo sramim da se ovako nešto uopće našlo na dnevnom redu. Uvijek se može biti bolji. Bolji mogu biti i Njemačka i Francuska i druge zemlje, ali Hrvatska je zaslužila da se njezini napori u svakom pogledu jednom pohvale i vrednuju – istaknula je Doris Pack.

Programska direktorica Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju Nicola Duckworth izjavila je nakon razgovora sa Swobodom kako se ‘nada da će izvješće i ono što je u njemu identificirano kao nedostatci i prepreke u procesuiranju ratnih zločina biti uvršteno u raspravu o ispunjavanju mjerila’.




AI je u svom zadnjem izvješću objavljenom 9. prosinca prošle godine zatražio od Hrvatske da ubrza procesuiranje ratnih zločina i posebice istaknuo da su vlasti propustile pokrenuti istrage protiv nekih visokih vojnih i političkih dužnosnika, iako postoje javno dostupni sudski podaci koji bi ih mogli teretiti.

Na izvješće AI-a prošli se mjesec očitovalo hrvatsko ministarstvo pravosuđa, koje je, među inim, navelo da ta nevladina organizacija bez ikakve provjere i nepristranog istraživanja postavlja tezu da nisu istražene optužbe protiv nekih visokorangiranih vojnih i političkih dužnosnika.

Ministarstvo na 19 stranica očitovanja navodi što su sve pravosudna tijela učinila na procesuiranju ratnih zločina u Hrvatskoj te opovrgava tvrdnje iz izvješća ‘Iza zida šutnje: Procesuiranje ratnih zločina u Hrvatskoj’ o navodnim propustima hrvatskih vlasti na tom području.




Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.