Wikimedia Commons

Dodik: ‘Ne želimo granicu NATO-a na Drini!’

Autor: Hina

"Obustavit ćemo bilo kakve aktivnosti na primjeni Akcijskog plana za članstvo (MAP)", izjavio je predsjednik Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je u četvrtak kako će vlasti tog entiteta blokirati svaki daljnji korak koji bi vodio ka približavanju Bosne i Hercegovine članstvu u NATO-u, uključujući aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) koji se do sada smatrao nespornim kada BiH ispuni ranije postavljene uvjete.

“Obustavit ćemo bilo kakve aktivnosti na primjeni MAP-a”, kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci nakon sastanka kojega je tamo imao sa srbijanskim ministrom obrane Aleksandrom Vulinom. Dodik je takvo stajalište obrazložio tvrdnjom kako NATO podupire samo bošnjačku stranu u BiH te kako je parlament RS u studenome usvojio rezoluciju o vojnoj neutralnosti tog entiteta.

Kazao je i kako se pod izlikom ispunjavanja standarda NATO-a „otima vojna imovina RS” pri čemu je zapravo mislio na postupak uknjižbe nekretnina poput vojarni, skladišta ili vježbališta na ime države BiH odnosno Ministarstva obrane.

Registriranje takvih objekata na državu BiH preduvjet je kojega je postavio NATO kako bi odobrio aktiviranje MAP-a. Lokacija koje su ocijenjene perspektivnima je šezdesetak, a do sada je provedena uknjižba njih tridesetak, a svi su na teritoriju Federacije BiH.

Oko uknjižbe objekata koji su na teritoriju RS vode se sudski sporovi jer vlasti tog entiteta odbijaju dopustiti uknjižbu uz obrazloženje kako je riječ o njihovu vlasništvu. Vlada RS nudi da objekte potrebne oružanim snagama tek daju na posudbu. Iako je oko članstva u BiH u NATO-u i do sada bilo prijepora pristupanje MAP-u činilo se nedvojbenim, no Dodik je današnjom izjavom postavio znatno “tvrđi” odnos prema ukupnom procesu atlantskih integracija BiH.

Ponovio je raniju izjavu kako u RS “ne žele granicu NATO-a na Drini”. Srbijanski ministar Vulin je u utorak u Sarajevu, tijekom susreta s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš, kazao kako je pravo BiH sama odlučiti želi li u NATO ili ne, pod uvjetom da se o tome dogovore dva entiteta i tri naroda. Nakon susreta s Dodikom najavio je pak kako će srbijansko ministarstvo obrane “jačati suradnju sa RS”.




Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.