Novi pogledi/ilustracija

DOBRE VIJESTI ZA HRVATSKU: Theresa May odabrala Borisa Johnsona za najbližeg suradnika

Autor: Milan Glavinić/Novi Pogledi

O Theresi May svakako će imati dobro mišljenje Američka obavještajna zajednica jer je dozvolila blisku suradnju američkih tajnih službi i policijskih agencija u borbi protiv terorizma. „Ona je dobro poznata osoba za američke obavještajne, protuterorističke i policijske agencije – istakla je Conley iz CSIS-a.

Velika Britanija je i službeno dobila novu premijerku koju je potvrdila Kraljica Elizabeta II. Nakon imenovanja premijerkom, Theresa May odabrala je svoj tim u kojem važno mjesto zauzima Boris Johnson veliki prijatelj Hrvatske kojeg je Theresa May odabrala na mjesto ministra vanjskih poslova. Boris Johnson je kao bivši gradonačelnik Londona u više navrata naglašavao svoj prijateljski odnos prema Hrvatskoj. Veliki zagovornik Brexita koji je nakon izglasavanja Brexita neočekivano odustao od kandidature za čelnu funkciju u Konzervativnoj stranci.

Theresa May, druga po redu žena koja je na čelnoj funkciji u Velikoj Britaniji aktivno je započela svoj prvi radni da te osim Borisa Johnsona odabrala je i Filipa Hammonda kojeg je imenovala na mjesto ministra financija, dok će ostala riješenja za popuno svojeg kabineta nastaviti sutra.

Kakav vanjskopolitički smjer možemo očekivati od Therese May?

HRVATSKA: Kako smo jučer najavili očekivanja boljih odnosa Hrvatske i Velike Britanije danas je dobila i potvrdu zbog imenovanja Borisa Johnsona zbog kojeg je realno za očekivati jačanje bilateralnih veza Hrvatske i Velike Britanije. Na to posebno ukazuje činjenica kojom je Theresa May energično istupila protiv proširenja Europske unije na Srbiju, Albaniju i Tursku čime se potvrđuje novi smjer Velike Britanije kojem više nije u interesu stvaranje nekog novog oblika jugoslavenske zajednice što se nameće od strane Bruxellesa i Berlina zadnjih 16 godina.  Velika Britanija je napravila snažan zaokret u vanjskopolitičkoj poziciji prema jugoistočnoj Europi prije nekoliko godina o čemu su Novi Pogledi pisali prije dvije godine. Za očekivati je da će Theresa May snažno nastaviti provoditi politiku približavanja Hrvatske prema Višegradskoj grupi koji je trenutno najjača baza konzervativizma bliskog britanskim torijevcima unutar Europske unije nakon Brexita.

SAD: Kako prenosi CNN za 76 po redu premijerku Ujedinjenog Kraljevstva, Theresu May koja je tu funkciju preuzela u srijedu 13. srpnja ostaje velika nepoznanica za zapadnu stranu Atlantika iako je već više od 20 godina u politici. Theresa May je prvi put izabrana kao konzervativni član parlamenta 1997.godine i od tog vremena je kontinuirano u visokoj politici te je zadnjih nekoliko godina na mjestu ministrice unutarnjih poslova. Međutim SAD ne mogu u ovom trenutku odrediti precizno njenu političku poziciju odnosa prema SAD-u te su u tu svrhu postavili 5 pitanja koja će dati odgovore na to pitanje, a to su:

Koliko je May blizu Americi?

David Cameron te njegovi prethodnici Gordon Brown i Tony Blair bili poznati Washingtonu i prije nego su postali premijeri, dok Theresa May tijekom ministarske dužnosti  nije bila u doticaju s obranom, trgovinom i diplomacijom između dviju država. Kako je istakla Heather Conley iz Centra za strateške i međunarne studije (CSIS) Theresa May nije govorila o tim pitanjima važnim za odnose Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a. U travnju je May naglasila važnost partnerstva  na širokoj povezanosti povijesno bliskih država . Tom prilikom se May složila s američkim dužnosicima o važnosti ostanka Velike Britanije u Europskoj uniji. Može se očekivati zbog njene čvrste ruke izostanak sentimentalnosti te rad na britanskim interesima u tom posebnom odnosu između Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a.




Kakve su njene veze s obavještajnom zajednicom? 

O Theresi May svakako će imati dobro mišljenje Američka obavještajna zajednica jer je dozvolila blisku suradnju američkih tajnih službi i policijskih agencija u borbi protiv terorizma. „Ona je dobro poznata osoba za američke obavještajne, protuterorističke i policijske agencije – istakla je Conley iz CSIS-a.

„Naše sigurnosne i obavještajne agencije imaju bliskije radne veze od bilo koje druge dvije države u svijetu. I znam da će takve bliske veze ostati i nakon mogućeg izlaska Velike Britanije iz Europske unije.” – izjavila je Theresa May u travnju ove godine. Čvrsti stav May je pokazala kad je blokirala izručenje hakera Gary McKinnona zbog zaštite ljudskih prava zadajući glavobolju američkim vlastima. No s druge strane May se zalagala za izručenje navodnog terorista Abu Qatada u Jordan unatoč protivljenju Europskog suda za ljudska prava.




Kakav je njen pogled na svijet?

Theresa May će se kao britanska premijerka nastojati pregovoritma s EU stabilizirati tržišta i gospodarstva UK i EU u svjetlu Brexita – izjavila je Conley. Iako je Theresa May zagovarala ostanak u Europskoj uniji, prepoznata je kao „euroskeptik“ te je više puta istakla da će poštovati rezultat referenduma unatoč pozivima iz nekih dijelova UK za ponovnim referendumom za što je peticiju potpisalo više od 4 milijuna britanaca. „Ja sam jasno istakla da Brexit znači Brexit“ – rekla je May u intervjuu neposredno prije pobjede na stranačkim izborima. Vanjskopolitička pitanja Theresa May će riješavati u skladu s proameričkom i proNATOvskoj politici kakav ima Konzervativna stranka, Snažno je podržala odluku Ujedinjenog Kraljevstva o bombardiranju ISIL-ovih položaja u Siriji. „Ti ljudi su svjesni da su donijeli odluke kojima su postali sami sebi neprijatelji. Ako želite uzimati živote britancima, pobrinuti ćemo se da nećete imati ni jedno mjesto za skrivanje.“ – poručila je May ISIL-ovcima.

Pitanja o nuklearnom naoružanju objasnila je riječima: „Bilo bi obična ludost razmatrati mogućnost odustajanja od nuklearnog oružja čak i na trenutak.“

Conley očekuje da će May zadržati obveze koje je preuzeo Cameron o slanju bojne Estoniji kako bi odvratile moguću rusku agresiju  te da će Velika Britanija i dalje ostati drugi po snazi član NATO saveza.  Tijekom intervjua Daily Mailu, May je potvrdila da će nastaviti održavati vojni proračun od 2% BDP-a za obranu ističući da iako je Velika Britanija napustila EU, ostaje čvrsto jačati zajedničke veze s partnerima u NATO savezu te će održavati svoju punu ulogu i svijetu.

Odnos prema Obami te nakon izbora Clinton ili Trumpu?

May sa svakim od predsjedničkih kandidata ima zajedničke poveznice: S Donaldom Trumpom ima poveznice oko imigracije. „Postoje ograničenja oko imigracije te bi sve države trebale postaviti takva ograničenja“ – istakla je May 2015 u svojoj Konzervativnoj stranci tijekom konferencije pozivajući se na manifest stranke koji kaže: „ moramo raditi za kontrolu imigracije i staviti Britaniju na prvo mjesto“. S Trumpom se ipak razlikuje po pitanju protjerivanju ilegalnih migranata što Trump podržava dok May ne želi protjerivati ilegalne migrante.

Dok se s Trumpom više slaže oko pitanja imigracije i zaštite nacionalnog suvereniteta , s Clintonovom se više slaže po pitanjima multilateralnih vojnih intervencija putem organizacija kao što je NATO.  Sličnost stavova May i Obame po pitanjima kontakata s oporbom su takvi da oboje ne mogu naći zajednički društveni jezik s njima.

„ Ne tračam o ljudima za vrijeme ručka niti idem u barove parlamenta“ – naglasila je May tijekom potvrđivanja njenog vodstva u lipnju na stranačkim izborima. Tajnik Bijele kuće Josh Earnest smatra da će se nastaviti dobra suradnja oko posebnih odnosa SAD – UK i nakon prijenosa ovlasti na Theresu May.

„ Ako Theresa May bude slijedeći premijer Velike Britanije, predsjednik Obama je uvjeren da će i dalje biti u stanju učinkovito koordinirati poseban odnos između dviju država te da će se taj odnos ne samo održati kakav je bio do sad već će se i unaprijedit – rekao je tajnik Bijele kuće Josh Earnest u ponedjeljak.

Može li SAD biti zadovoljan novom britanskom premijerkom?

Obzirom na službena stajališta Bijele kuće za protivljenje Brexitu te velika zabrinutost zbog štete međunarodnim financijskim tržištima. Izbor Therese May na mjesto premijerke pomoći će ublažavanju nekih od najgorih američkih stavova. Iako May i dalje planira napuštanje Europske unije, njena snažna osobnost oko donošenja odluka stabilizirat će financijska tržišta te ojačati nacionalnu sigurnost. Većina američkih dužnosnika je pozitivno reagirala na pobjedu Therese May te u njoj vide partnera koji će još više unaprijediti odnosu u onim pitanjima koja su bitna Sjedinjenim Američkim Državama.

Izvor: Novi pogledi

Autor:Milan Glavinić/Novi Pogledi
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.