Screenshot/Youtube

DESET GODINA POSLIJE: Evo što danas Srbi misle o neovisnosti Kosova

Autor: Hina

Iako priznanje Kosova nije eksplicitan uvjet, normalizacija odnosa s Prištinom nužna je za ulazak Srbije u EU; a dijalog između dviju strana, pokrenut 2011. pod okriljem EU-a, uglavnom stoji na mjestu

Mišljenje velike većine Srba o ovom pitanju nije teško doznati – posvuda su grafiti “Kosovo je Srbija” i ta se parola redovito uzvikuje na stadionima. Iako je prošlo deset godina od proglašenja neovisnosti Kosova, srpski stav o tome nije nimalo mekši, piše francuska novinska agencija Afp.

Srpski ustav kaže da je “Kosovo integralni dio Srbije” i smatra ga se nacionalnom i vjerskom kolijevkom. To se može promijeniti jedino dvotrećinskom većinom parlamentarnih zastupnika i zatim referendumom. Obje  varijante su nezamislive.

Srbija uz rusku podršku uspješno blokira ulazak Kosova u UN i druge međunarodne organizacije. Zemlje koje, poput Španjolske, odbijaju priznati Kosovo, političari i mediji veličaju. One države koje su krenule suprotnim putem uglavnom se ocrnjuju.

Bivši ultranacionalistički jastreb Aleksandar Vučić, sadašnji predsjednik Srbije, transformirao se u političara desnog centra koji zemlju kani uvesti u EU.

On povremeno pokušava uvjeriti svoje sunarodnjake da ublaže stajalište i poziva na “unutarnji dijalog o Kosovu”, na “plaćanje dugova prošlosti”, “rješavanje pitanja koje nije riješeno desetljećima”, upozorava da se moraju donijeti teške odluke.

“Kako bi postigli sporazum, obje strane moraju biti jednako nezadovoljne, ili barem malo zadovoljne”, rekao je jednom. Ali nikada nije bio eksplicitan. U javim nastupima priznanje Kosova je crvena linija koja se ne prelazi.

U tome su Srbi, inače dosta razjedinjeni, prilično jedinstveni. Njih 65 posto protivi se ulasku u EU ako je priznanje Kosova za to uvjet. U nedavnom intervjuu za Hinu predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli rekao je da je neovisnost Kosova gotova stvar oko koje nema pregovora, a što prije Srbija to shvati prije će postati članica EU-a.




Kosovo 17. veljače obilježava desetu obljetnicu neovisnosti koju je dosad priznalo 115 država, uključujući SAD i većinu članica EU-a. Proglašenje neovisnosti uslijedilo je deset godina nakon rata 1998.-99. između srbijanske vojske i albanskih gerilaca (OVK) u kojem je poginulo 13.000 ljudi. “Kosovo od lipnja 1999. korača samostalnim putem slobode, a od veljače 2008. putem neovisnosti. Ta je stvar riješena i Srbi to moraju priznati”, rekao je Veseli.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.