tumblr

Crni kršćanski aktivisti u SAD optužili Clinton za rasizam zbog podrške pobačaju

Autor:

U otvorenom pismu demokratskoj predsjedničkoj kandidatkinji Hillary Clinton, skupina vodećih crnih kršćanskih aktivista i intelektualaca upućuje na umiješanost Hillary Clinton u "krizu pobačaja" u SAD koja je, kažu, imala katastrofalne posljedice za afroamerikance. 

Afroamerikanci, odnosno crnci, čine 13% američke populacije, ali na njih otpada 38% svih pobačaja u SAD. Dakle, otprilike trostruko više od opće populacije, i pet puta više nego kod bijelih žena. Vjerojatnost da će crna žena otići na pobačaj su pet puta veće, statistički, nego za bjelkinje. 69% trudnoća u afroameričkoj populaciji su neplanirane, trudnoće, dok je taj broj kod hispanoamerikanki 54%, a kod bijelih žena svega 40%.

Stoga je 26 istaknutih crnih kršćanskih lidera, uključujući osam biskupa, napalo Hillary Clinton zbog onog štu su nazvali “nesavjesnom šutnjom u suočavanju s takvim uništavanjem nevinih crnih života”, kroz njezinu snažnu potporu industriji pobačaja u SAD. Ovdje valja spomenuti da je “Planned parenthood”, vodeća američka organizacija koja promovira pobačaje, i drži klinike za pobačaje u većini saveznih država, izrasla iz “Američke lige za kontrolu rađanja”, ekstremno rasističke organizacije koju je 1921. osnovala Margaret Sanger u New Yorku. Organizacija je promicala “kontrolu rađanja” osnivanjem klinika za pobačaj, prvenstveno za crnačku i latino populaciju, i poticala siromašne crnkinje na pobačaj. Sanger je bila veliki pobornik eugenike, znanosti koju je kasnije popularizirao Adolf Hitler, i često je držala govore na skupovima Ku Klux Klana, među čijim je članovima bila vrlo popularna.

Jedan od njenih češće navođenih citata s jednog od tih govora je “obojeni su poput ljudskog korova i moraju biti istrijebljeni”. Bio taj citat točan ili ne, ona je napisala i izgovorila toliko toga što bi svakog tko nije izraziti rasist i pobornik istrijebljenja crnaca trebalo odbiti za cijeli život. Tim više što je eugenika, na koju se pozivala, eksplicitno rasistička. Sanger je osnovala “Negro Project” kojem je cilj bio proširiti kontracepciju među crnim stanovništvom, kako se ne bi rađali “bezvrijedni primjerci ljudskog roda”, što je bila ideja iza njenog djelovanja i koju je otvoreno promicala. Usto, brojni njeni suradnici su bili otvoreno rasisti, a često su i pisali u njenom eugeničkom časopisu koji je izdavala, “The Birth Control Review”. Lothrop Stoddard, kojeg je Sanger imenovala na čelo uprave “The Birth Control League”, Lige za kontrolu rađanja, je u svojoj knjizi “Rastuća plima obojenih protiv bijelačke svjetske supremacije” napisao da “moramo rezolutno ustati protiv kako azijatske penetracije u bijelačka područja, već jednako tako i protiv ne-azijatskih regija naseljenih stvarno inferiornim rasama”.

Kako je nakon stupanja SAD u rat pozivanje na “eugeniku” postalo vrlo nepopularno u SAD, i spominjanje “kontrole rađanja”, organizacija je 1942. promijenila ime u ono koje i sad nosi, “Planned Parenthood Federation of America”. No, 78% njihovih klinika se i danas nalazi u pretežno crnačkim četvrtima i okruzima. Skandali time nisu prestali, a zadnji je bio lani, kad su novinari koji su se predstavili kao kupci organa uspjeli snimiti pregovore s liderima orgaizacije koji su se oko dijelova abortiranih fetusa cjenkali kao kramari na Hreliću. U SAD je pobačaj dozvoljen, i preko njega PP okrene preko milijardu dolara godišnje, što od dotacija od države, što od nesretnih žena kojima naplaćuju pobačaj, plus nepoznat iznos od prodaje organa koja ne ulazi u legalne prihode. Aferu su mediji zataškali, i umjesto nad praksom provođenja pobačaja u drugom pa i trećem trimestru zgražali se nad nemoralom novinara koji su sve snimili, jer se gamad “lažno predstavljala” pa ih treba tužiti!

Vratimo se pismu. “Crna djeca umiru u zastrašujućim stopama”, navodi se u pismu, koje je poslano medijima u SAD, koji su ga uglavnom odbili objaviti. “Jesu li crni životi stvarno važni?” U ponedjeljak popodne, Dr. Jacqueline C. Rivers predstavila je”Otvoreno pismo Hillary Clinton koje se tiče religijske slobode za crne Amerikance” u Brooklynu, sjedištu kampanje Hillary Clinton, tražeći sastanak s njom kako bi razgovarali o nekoliko kritičnih pitanja koja se tiču crne zajednice, uključujući i “pravdu za nerođene. ”

“Gospođo Clinton, mi smo također vrlo zabrinuti zbog vašeg stava o nerođenoj djeci i odlučnosti crkve u crnaca da ih obrani” (“black church’s commitment to defend them”), piše u pismu. Dva tjedna ranije, Clinton je ponovila svoje stavove o bezuvjetnoj podršci pobačaju na zahtjev i organizaciji “Planned Parenthood”.  “Branit ću Roe protiv Wade”, rekla je, referirajući se na zakon kojim je legaliziran pobačaj na zahtjev u SAD, “i branit ću pravo žena da same odlučuju o svom zdravlju”. Ovdje valja primijetiti da je “briga o zdravlju” eufemizam, jer trudnoća nipošto nije bolest, a i sam zakon je sporan – žena u čije je ime donesen, Norma McCorvey, nikad nije otišla na pobačaj, i danas je veliki zagovornik ukidanja zakona koji nosi njeno ime. Ona je, naime, bila maloljetna alkoholičarka i beskućnica koju su dvije odvjetnice pronašle na ulici, i potpisala im je papire da u njeno ime vode pravnu bitku za njeno pravo na pobačaj u zamjenu za dvije pive i pizzu, na suđenju nikad nije svjedočila, a kasnije se sabrala, i postala aktivist za ukidanje zakona za koji kaže da je u njeno ime donesen na prevaru. O njenom slučaju sam svojevremeno pisao ovdje.

U svom pismu oni također ističu da je postotak pobačaja među crnim ženama kudikamo veći nego među bijelima, “365 crnih beba je pobačeno naspram svakih 1.000 koje se rode”, pišu oni (kod bijelih žena, manje od 80 na tisuću). Pozvali su se i na statistiku: “”Crne žene počine otprilike 38% svih pobačaja u zemlji, iako ne predstavljaju ni 13% stanovništva”, rekli su, pozivajući se na statističke podatke koji su potaknuli crne kršćanske vođe da progovore o “crnom genocidu” kao posljedici promoviranja pobačaja. Oni kažu da je od 1973., kad je pobačaj na zahtjev legaliziran, 15,5 milijuna crnih beba u SAD pobačeno.

Autori pisma se žale i na to da je u New Yorku, u posljednjih nekoliko godina, bilo više pobačaja kod crnih žena u gradu, nego što je rođeno crnih beba. “I nacionalno i u New Yorku, stope pobačaja među crnkinjama su puno veće nego kod bilo koje druge demografske skupine”, izjavili su. Potpisnici također naglašavaju da je pobačaj “namjerno uništavanje ljudskog života u njegovoj najranjivijoj fazi”, u suprotnosti s kako prirodnim zakonitostima tako i vjerskim načelima, koja su podržana od strane “velike većine crnih crkava.” Čelnici su rekli kako se oni “protive nasilnom poricanje života nerođenih kroz pobačaj”, koja je “logički suprotan našem gledištu da mora postojati pravda za sve. ” “Posebno je važna nevinost nerođenog djeteta”, izjavili su. “Kakvu politiku ćete voditi kao predsjednica kako biste smanjili ogromnu stopu pobačaja među crnim ženama?”, zapitali su.

kao razloge za pobačaj žene u SAD navode:
• 21% nedovoljno novca za podizanje djeteta
• 21% nisu spremne preuzeti odgovornost
• 16% život bi im se previše promijenio
• 12% problemi u vezi, ili su neudane
• 11% smatraju se premladima ili prestarima
• 8% ima odraslu djecu i ne želi više djece
• 3% mogući defekti kod djeteta
• manje od 1% Trudnoća je produkt silovanja ili incesta
• 4% ostalo

Spomenimo i da je preko 60% žena koje idu na pobačaj u dobi 20-30 godina; na maloljetičke trudnoće otpada tek 3,6% svih pobačaja u SAD.

Autor:

ZADNJE VIJESTI