Epa

CRNA BILANCA ovog tjedna na Bliskom istoku: Izraelci ubili pedesetak Palestinaca!

Autor: Hina

Visoki dužnosnik Hamasa je izjavio u srijedu da velika većina Palestinaca ubijenih ovog tjedna u prosvjedima i sukobima s izraelskom vojskom u Pojasu Gaze pripada islamističkom pokretu koji upravlja tom enklavom.

Visoki dužnosnik Hamasa, Salah al-Bardaouil je izjavio za jednu palestinsku televiziju da je 50 od 62 u ponedjeljak ubijenih Palestinaca pripadalo tom islamističkom pokretu.

Izraelska vojska i vlada, suočeni s kritikama nakon smrti 59 Palestinaca u izraelskoj paljbi u ponedjeljak, tvrde da je prosvjede organizirao Hamas.

Tisuće Palestinaca su 30. ožujka u Pojasu Gaze pokrenule prosvjede protiv izraelske blokade i za pravo Palestinaca da se vrate na zemlju s koje su pobjegli i s koje su protjerani nakon osnivanja države Izrael 1948.

Nasilje u ponedjeljak je koincidiralo s otvaranjem novog američkog velepostanstva u Jeruzalemu. Gvatemala je također otvorila u srijedu u Jeruzalemu svoje novo veleposlanstvo u Izraelu i izazvala bijes palestinske uprave.

Izraelska vojska optužuje Hamas, koji je na popisu terorističkih organizacija SAD-a, EU-a, Izraela i mnogih drugih zemalja, da je iskoristio trenutak da bi u masu okupljenih ubacio naoružane muškarce i postavila eksplozivne naprave duž granice.

Izraelska vojska tvrdi da samo brani granice od moguće infiltracije Palestinaca.




Nasilje u Gazi u ponedjeljak je najkrvaviji dan izraelsko-palestinskog sukoba od 2014.

Papa Franjo je rekao da je “jako zabrinut eskalacijom nasilja u Svetoj Zemlji”, ruski predsjednik Vladimir Putin je pozvao na “odustajanje od nasilja”, dok je njegov ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov “bogohulnim nazvao uspoređivanje više desetaka mirnih prosvjednika s teroristima”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je osudio šutnju međunarodne zajednice pred “izraelskom tiranijom”, dok arapski ministri vanjskih poslova trebaju u četvrtak u Kairu održati izvanredan sastanak o “izraelskoj agresiji protiv palestinskog naroda”.




Napetost se stišala u Pojasu Gaze uoči ramazana, muslimanskog mjeseca posta.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.