Miranda Cikotic/PIXSELL

Čović se susreo s našim veleposlanikom u BIH: Je li na pomolu nova diplomatska akcija za spas Hrvata?

Autor: Hina

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović razgovarao je u četvrtak u Sarajevu s hrvatskim veleposlanikom u BiH Ivanom Del Vechiom pri čemu su se složili kako je potrebno provesti odluku Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić i osigurati izbor legitimnih predstavnika bosanskohercegovačkih Hrvata.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH, zajednička je ocjena da je za ostvarenje “institucionalne ravnopravnosti, sukladno Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, potrebno provesti ‘odluku Ljubić’, koja nalaže realizaciju mehanizama legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim razinama”.

“To je jedini način da BiH stabilizira svoj ustavno-pravni sustav i unutarnje odnose, te osigura elementarne pretpostavke za vladavinu prava, koja je i ključni preduvjet članstva u Europskoj uniji”, suglasili  su se hrvatski član BiH predsjedništva i veleposlanik Hrvatske.

Ustavni sud BiH osporio je 2016. godine odredbe Izbornog zakona koji utvrđuje način biranja izaslanika za Dom naroda nakon što su hrvatske stranke upozorile na praksu da brojniji Bošnjaci Hrvatima nameću predstavnike u vlasti. Ustavni sud je također ocijenio kako se uz Dom naroda, sukladno Ustavu te zemlje mora osigurati legitimno predstavljanje svakoga od naroda na svim razinama vlasti.

Sugovornici Čović i Del Vechio su prema priopćenju zajednički ocijenili da su odnosi Hrvatske i BiH prijateljski, ali da ima mnogo prostora za njihovo unapređenje na obostranu korist.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.