ČEŠKI PREMIJER ODLUČAN: ‘Ne želimo muslimane, vidimo što rade u drugim zemljama EU!’

Autor:

Premijer Bohuslav Sobotka ne želi porast muslimanske populacije u Republici Češkoj: On kaže da je vidio kakve je probleme velika populacija muslimana prouzročila u drugim zemljama EU. Napomenuo je kako u Češkoj i Srednjoj Europi općenito postoji samo razmjerno mala, ne-radikalizirana zajednica muslimana koja ne predstavlja problem on je za austrijski Die Presse rekao: “Kad vidimo probleme u drugim zemljama Europe, mi ne želimo muslimane u Češkoj”.

“Jako bismo cijenili kad bi Europa bolje zaštitila svoje vanjske granice. Odluka o prijemu izbjeglica bi uvijek trebala biti u nadležnosti nacionalnih država”, kaže Sobotka. Aludirajući na kriminal, seksualno nasilje i terorizam imigranata iz Afrike i Bliskog istoka u Zapadnoj Europi nakon 2015., premijer je rekao: “U Europi prečesto viđano probleme s integracijom ljudi koji dolaze iz drugog kulturnog i vjerskog okruženja”.

U Češkoj trenutno živi oko 22.000 muslimana, koji su dobro integrirani u društvo i nisu posebno skloni fundamentalizmu kad se radi o vjerskim pitanjima. Češka je, inače, još od podjele na katolike i protestante pretežno agnostička zemlja – u stvari, Češka je jedina europska zemlja koja je već oko pet stoljeća pretežno ateistička. U Češkoj danas svega 16% posto stanovnika vjeruje da postoji Bog, spram 44% koji vjeruju u neki oblik više sile i 37% onih koji ne vjeruju ni u što. To je daleko najviše ateista od svih zemalja EU, u kojoj 51% vjeruje u Boga, a samo 20% apsolutno ne vjeruje da postoji bilo kakav oblik životne sile, duše, ili Boga. U Švicarskoj, recimo, vjernika ima 44% a ateista svega 11%. Češka ima manje vjernika i više ateista čak i od Švedske. Tako da se takav stav Čeha, koji su općenito neskloni prihvaćanju muslimanskih izbjeglica, teško može pripisati tome da su “katolibani”. Zanimljivo da sličan stav o muslimanima, vrlo negativan, imaju i u Kini, koja je tradicionalno oduvijek ireligiozna.

Ovaj komentar premijera Sobotke je dan u istom tjednu kad je češki predsjednik Miloš Zeman branio zabranu burkinija na bazenima diljem zemlje, rekavši: “U češkim bazenima nema razloga zašto bi se itko kupao u arapskoj odjeći”. Usto je napomenuo kako zapadne žene ne mogu u arapskom svijetu u tangicama ili bikiniju na plažu. Kad smo kod toga, valja primijetiti da se od Europljana očekuje da, kad su u muslimanskim zemljama, poštuju kulturu i običaje zemlje domaćina, počev od odijevanja na dalje. To se smatra, uostalom posve opravdano, elementarnom pristojnošću. A zacijelo bi, da je Europa od početka inzistirala na tome da svi koji dolaze, neovisno iz koje kulture dolaze, bespogovorno poštuju i usvoje europsku kulturu i običaje, problema s imigrantima bilo manje. Ako bi ih uopće i bilo!

Sobotka je, inače, ukazao da je Češka i dalje spremna pomagati u rješavanju tzv. “migrantske krize”, rekavši za austrijske novine kako Češka financijski pomaže libijsku obalnu stražu i migrantske kampove, a šalje i policiju kako bi pomogla graničnim patrolama u zemljama Balkana preko kojih imigranti ulaze u Europu. Kao i preostale tri članice Višegradske skupine – Slovačka, Mađarska i Poljska – Češka se apsolutno protivi programu prisilne relokacije imigranata po zemljama članicama, odnosno planskom islamiziranju EU. No ovih dana je Europski sud odbacio tužbu zemalja Višegradske skupine protiv tog programa. “Sud je odbacio tužbe Slovačke i Mađarske protiv privremenog mehanizma za obvezno preseljavanje tražitelja azila”, stoji u odluci suda. Većina zemalja članica EZ u rujnu 2015. donijela je obvezujuću odluku o uvođenju kvota za razmještaj 120.000 izbjeglica iz Italije i Grčke po zemljama Europske unije. Program je odobren većinom glasova svih članica, a protivile su mu se Slovačka, Češka, Mađarska i Rumunjska.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.