Britanski vojnici se povlače iz južne afganistanske regije Sangin

Autor: hina

Umjesto Britanskih vojnika ondje će biti razmješteni američki vojnici. Sangin, dolina na sjeveru Helmanda, regija je u kojoj je tijekom devetogodišnjeg rata poginulo 312 britanskih vojnika.

Britanski vojnici će u sklopu reorganizacije NATO-ovih snaga u južnoj afganistanskoj regiji Sanginu u pokrajini Helmand, glavnu odgovornost za regiju, u skladu s prethodnim dogovorom, prebaciti na američke vojne snage, izvijestio je u utorak list The Guardian, pozivajući se na neimenovane političke izvore.

List piše kako će Britanci iz Sangina povući 1.000 svojih vojnika, a umjesto njih će ondje biti razmješteni američki vojnici. Sangin, dolina na sjeveru Helmanda, regija je u kojoj je tijekom devetogodišnjeg rata poginulo 312 britanskih vojnika.

Britansko ministarstvo obrane odbilo je komentirati izvješće, objavivši samo kako Britanija u potpunosti podupire zapovjednike NATO-a u razmještaju vojnika. Trenutačno je glavni NATO-ov zapovjednik u Helmandu američki vojni general. Britanski ministar obrane Liam Fox u srijedu bi trebao objaviti službeno priopćenje o izmjenama u razmještaju britanskih vojnika u Afganistanu.

U Helmandu se trenutačno nalazi 9.500 britanskih vojnika, koji čine trećinu svih stranih vojnih snaga u toj pokrajini. Britanci su već prošle godine američkim marincima prepustili brigu o nekoliko regija u Helmandu, s obzirom na to da je tijekom prošle godine ondje stigao veći broj američkih vojnih snaga. Britanski bi se vojnici tijekom predstojećih pet godina trebali povući iz bilo kakvih borbenih akcija.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.