en.wikipedia.org

BOLNE BROJKE: 385 milijuna djece širom svijeta živi u ekstremnom siromaštvu!

Autor: Dnevno.hr

Djeca u Africi južno od Sahare i ona u južnoj Aziji, posebno u Indiji, najpogođenija su siromaštvom

UNICEF i Svjetska banka objavili su potresne podatke o broju djece koja žive bez dovoljno hrane, vode i osnovnih potrepština za život. Njih čak 385 milijuna širom svijeta živi u ekstremnom siromaštvu.

Djeca u Africi južno od Sahare i ona u južnoj Aziji, posebno u Indiji, najpogođenija su siromaštvom, kaže se u izvješću te dvije organizacije.

Godine 2013. oko 19,5 posto djece u zemljama u razvoju živjelo je u kućanstvima s prihodima od 1,90 dolara dnevno po osobi, kaže izvješće. Odrasli su u zemljama u razvoju upola manje pogođeni siromaštvom.

“Djeca ne samo da imaju veće izglede živjeti u ekstremnom siromaštvu (od odraslih) već su i učinci ekstremnog siromaštva najpogubniji upravo za djecu”, rekao je izvršni direktor UNICEF-a Anthony Lake u priopćenju. “Najgore su pogođena najmlađa djeca jer siromaštvo utječe na razvoj njihovih tijela i umova”.

Lake kaže da je šokantno da polovica djece u subsaharskoj Africi i jedno od pet u zemljama u razvoju odrasta u ekstremnom siromaštvu.

“To ne samo da ograničava njihovu budućnost, to vuče nadolje i njihova društva”.

Za ovo izvješće, UNICEF je koristio podatke iz 89 zemalja.

UN je postavio cilj da će do 2030. iskorijeniti ekstremno siromaštvo u svijetu.

Autor: Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.