Flickr

Bob Dylan dobio Nobelovu nagradu za književnost!

Autor: dnevno.hr

Najpoznatije su njegove pjesme 'Blowin in The Wind', 'The Times They Are A-Changin',' Like a Rolling Stone', 'Just Like A Woman', 'All Along the Watchtower', 'Lay Lady Lay' i druge.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2016. godinu je Bob Dylan, objavio je u Stockholmu Nobelov odbor za dodjelu nagrada. Bob Dylan nagrađen je za uvođenje novoga pjesničkoga izraza u američku književnost, ističe se u obrazloženju nagrade.

Bob Dylan, pravim imenom Robert Allen Zimmerman, rođen je 24 svibnja 1941. u Duluthu, Minnesota. Odrastao je u židovskoj obitelji srednje klase. Jedan je od najvećih kantautora 20. stoljeća, nastavljajući tradiciju američkih narodnih pjesnika s temama socijalnih nejednakosti, religije, politike i ljubavi.

Najpoznatije su njegove pjesme ‘Blowin in The Wind’, ‘The Times They Are A-Changin’,’ Like a Rolling Stone’, ‘Just Like A Woman’, ‘All Along the Watchtower’, ‘Lay Lady Lay’ i druge.

Nobelovu nagradu za književnost dodjeljuje Švedska akademija, a dobitniku pripadaju novčana nagrada, diploma i medalja. Medalju koju dobiva dobitnik dizajnirao je švedski kipar Erik Lindberg, a predstavlja mladića koji sjedi pod stablom lovora te sluša i zapisuje pjesmu Muze. Na medalji su ugravirane riječi iz Vergilijeve ‘Eneide’: Inventas vitam juvat excoluisse per artes (odnosno, “oni koji su svojim znanjem učinili život na zemlji boljim”).

capture

Nobelova nagrada za književnost dodjeljuje se od 1901., a prvi dobitnik bio je francuski pjesnik i filozof Sully Prudhomme, a dobilo ju je 14 žena. Prva žena kojoj je dodijeljena Nobelova nagrada bila je Šveđanka Selma Lagerloef. Nagradu je primila 1909., a pet godina poslije izabrana je u Švedsku akademiju koja dodjeljuje Nobelovu nagradu za književnost.

Dobitnici su autori različitog jezičnog i kulturnog podrijetla, bez obzira na to je li riječ o već proslavljenom ili o nepoznatom književniku. Najviše dobitnika nagrade, 27, pisalo je na engleskom jeziku, a slijede francuski, njemački i španjolski. Trojica nobelovaca pisala su na dva jezika – Rabindranath Tagore pisao je na bengalskom i engleskom, Samuel Becket na francuskom i engleskom, a Joseph Brodsky poeziju je pisao na ruskome, a prozu na engleskom jeziku.

Autor: dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.