en.wikipedia.org

Bivši zapovjednik NATO snaga upozorio Europu: Rusija bi rat mogla dobiti za 48 sati, ne shvaćate ih dovoljno ozbiljno

Autor: Dnevno.hr

Većina europskih sigurnosnih snaga usmjerena je na terorističke prijetnje i suzbijanje migrantske krize, a Moskva je mnogo uložila u najmodernije naoružanje kako bi mogla parirati zapadnim suparnicima

Rusija bi u slučaju izbijanja sukoba ratne zrakoplove, brodove i kopnene jedinice mogla za 48 sati upotrijebiti na europskom tlu, dok bi Sjevernoatlantskom paktu za efikasan protuudar trebali mjeseci, rekao je Sir Richard Barrons, bivši zapovjednik NATO snaga te dodaje da se prijetnje Rusije u Europi ne shvaćaju dovoljno ozbiljno.

Većina europskih sigurnosnih snaga usmjerena je na terorističke prijetnje i suzbijanje migrantske krize, a Moskva je mnogo uložila u najmodernije naoružanje kako bi mogla parirati zapadnim suparnicima, piše Independent.

“Kada bi ste usporedili vojne kapacitete NATO pakta i Rusije, NATO ih ima znatno više, ali sve zapadne snage nalaze se u polusnu. Rusija bi svoju manju vojsku mogla upotrijebiti na način na koji bi NATO-u bilo vrlo teško odgovoriti, jer za to ne postoje spremni planovi”, smatra Barrons.

Barrons britanske vojne snage smatra nedostatnim da obrane zemlju čak i od zračnog napada.  Bivšeg zapovjednika NATO-a zabrinjava i manjak iskustva koje britanska vojska ima u vođenju velikih ratnih operacija.

“Vojska je navikla djelovati iz sigurnih baza usred operativnog područja, protiv neprijatelja nesposobnog za velike manevre, koji nema zračnu potporu, značajnu artiljeriju, sposobnost za elektroničko ratovanje, i posebno, zračne snage i raketne snage”, rekao je Barrons.

Barrons je kao posebnu slabost britanske vojske istaknuo mali broj primjeraka vrlo skupe opreme, poput nosača zrakoplova, čiju si punu primjenu Britanija ne može priuštiti zbog mogućnosti da budu oštećeni ili izgubljeni.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.