Bivši ministar obrane uhićen zbog kriminala u kupnji opreme

Autor: Hina/AFP

Bugarska vlada i tužiteljstvo poveli su zadnjih mjeseci niz akcija za suzbijanje korupcije u vrhu vlasti.

Bivši bugarski ministar obrane Nikolaj Conev uhićen je u četvrtak zbog sumnje da je pokušao podmititi suca kako bi zaustavio istragu protiv njega, objavio je zamjenik državnog tužitelja u Sofiji Roman Vasilev.

– Uhitili smo tri osobe, među kojima i bivšeg ministra. Bili su drski i htjeli su podmititi istražitelje – rekao je za državni radio.

Iz ministarstva unutarnjih poslova je priopćeno da su uhićeni Conev i bivši visoki dužnosnik u ministarstvu obrane. Potonji je uhićen u trenutku kada je u ime Coneva davao 20.000 eura sucu koji je isto uhićen, a trebao je predati novac kolegi koji je vodio istragu o bivšem ministru.

Conev je u studenome optužen za zloporabu ovlasti, zbog toga što je pogodovao u kupnji vojne opreme američke tvrtke MIC Industries za 12,9 milijuna leva (48 milijuna kuna), što je tužiteljstvo ocijenilo preskupim.

Vlada i tužiteljstvo poveli su zadnjih mjeseci niz akcija za suzbijanje korupcije u vrhu vlasti, a njihov trud prepoznat je i u nedavnom izvješću Europske komisije koja je ipak primijetila da sporost i neučinkovitost bugarskog pravosuđa još nisu prevladani.

U utorak je ministar zdravstva Božidar Nanev dao ostavku nakon optužbe da je državni novac trošio za kupnju antivirusnog lijeka za gripu H1N1 za iznos koji je ocijenjen previsokim.




Autor:Hina/AFP
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.