BIT ĆE IH SVE VIŠE! Otkriveno kako nastaju rupe u Sibiru!

Autor: I.Galešić

Vjeruju kako su rupe nastale ranije no da su tek sad otkrivene.

Tri kratera, promjera 80 metara, 15 metara i 60 do 100 metara, koja su se pojavila tijekom sredine srpnja u sjevernom Sibiru izazvala su paniku, brojne teorije i nagađanja. No, znanstvenici tvrde da imaju logično objašnjenje za to.
Veća količina prašine koja je pronađena oko kratera erupcijom je izbačena iz rupa, smatraju znanstvenici. Vjeruju kako su rupe nastale ranije no da su tek sad otkrivene, piše Huffington post

Nekolicina znanstvenika potvrdila je kako je došlo do rasta podzemnog pritiska i da su rupe zapravo mjesta kroz koja su izletjele veće količine podzemnog plina, najvjerojatnije metana. Područje gdje su pronađeni krateri bogato je podzemnim plinom. Nedavna istraživanja su pokazala kako je posljednjih godina zabilježeno drastično povećanje količine metana u atmosferskom sloju.

Eruptiranje podzemnog plina, smatraju ti znanstvenici, jedna je od posljedica globalnog zatopljenja i očekuju još ovakvih pojava, sve češće – što ide u korist teoriji o erupciji metana.

Metan je uz CO2 najzastupljeniji staklenički plin pa njegovo otpuštanje dodatno pojačava efekt globalnog zagrijavanja.

Autor:I.Galešić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.