flickr

Biden: Izgledi za usvajanje TTIP-a u Kongresu gotovo nikakvi

Autor:

Kontroverzni transatlantski sporazum o slobodnoj trgovini, TTIP, je izgleda definitivno propao - a s tim se pomirio i njegov najveći zagovornik, potpredsjednik SAD Joe Biden. On je u srijedu priznao da su izgledi da Kongres usvoji multilateralni sporazum između 12 zemalja prije siječnja, kad na scenu stupa nova vlada, "manje od jednakih", dakle, nediplomatski rečeno, vrlo male.

A problem je što će nova vlada, odnosno administracija kako je u SAD zovu, svakako odustati od tog sporazuma. Naime, niti Hillary Clinton niti Donald Trump ne podržavaju taj sporazum, jer se smatra da to nije u najboljem američkom interesu, i da bi to dovelo do velikog odljeva poslova, pa možda i kapitala, iz SAD preko Atlantika. Biden je, govoreći pred Vijećem za vanjske odnose u New Yorku, rekao da je kratko zasjedanje Kongresa zakazano za 8. studeni, “jedina stvarna prilika” da se odobri TTIP. To zasjedanje je nazvao “lame duck”, što je termin u politici koji se koristi za ono što mi zovemo “tehničkom vladom”, kad je nasljednik već izabran.

A upravo je taj trgovački sporazum bio glavni adut vanjske politike Baracka Obame, predsjednika na odlasku. Poslovni ljudi u SAD su ga mahom podržali, a osnovna ideja sporazuma je bila naći načina da se SAD, povezivanjem s državama EU u jednu zonu slobodne trgovine, suprotstavi rastućoj vojnoj i ekonomskoj moći Kine. No, njegovi potencijalni nasljednici kažu da je stvar besmislena, i da će samo dovesti do gubitka poslova u SAD. Lider republikanske većine u Senatu SAD, Mitch McConnell, rekao je da TTIP – TPP, kako ga Amerikanci zovu –  neće ove godine dobiti zeleno svjetlo u Senatu, a glasnogovornik Kongresa, Paul Ryan, je rekao da ne vidi da taj sporazum ima izgleda da prođe u Kongresu, jer ga podržava tek manjina zastupnika, i malo je vjerojatno da bi se to moglo promijeniti, naprotiv.

“U neko drugo vrijeme, kad ne bude izbora pred vratima, i onih koji će otići i onih drugih koji će ostati, možda će Kongres uvidjeti mudrost TTIP-a”, kaže Biden, dugogodišnji Senator, koji i dalje lobira za to da se na sjednici koja će se održati nakon izbora usvoji taj zakon, jer je to jedina prilika da se usvoji. “Ali to će biti jako teško. Mislim da su šanse za usvajanje manje od šansi da sporazum bude odbačen. No moguće da ćemo ga uspjeti progurati”, opstimističan je Biden.

U međuvremenu, i Obama i dalje pokušava progurati sporazum. U petak 16. ovog mjeseca se sastao s bivšim gradonačelnikom New Yorka, Bloombergom, Guvernerom Louisiane John Bel Edwardsom, Guvernerom Ohia John Kasichem, i gradonačelnikom Atlante Kasimom Reedom, uz predstavnike poslovnog svijeta, vlasti, i obavještajnih agencija, kako bi ih uvjerio kako bi TTIP ojačao nacionalnu sigurnost i koristio kako američkim radnicima tako i poslovnim ljudima. Kasich je osudio strančarenje u SAD, umjesto da se obje stranke udruže oko TTIP-a za koji smatra da je nacionalni interes koji prelazi stranačke.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.