flickr

Bernie Sanders kupio kuću za odmor 600.000 dolara, a nedavno prijavio vrijednost imovine 528.000!

Autor:

Ovo je Sandersu već treća nekretnina. Čovjek koji je u kampanji isticao vlastitu skromnost i zalagao se za besplatno sve i svima, te grmio protiv "bogatih 1%" im se pridružio. Amerika se pita, odakle tom čovjeku najednom novac za to.

I to ne bilo gdje, nego u mjestašcu North Hero, naseljenom praktički isključivo bijelcima anglosaksonskog porijekla. On nije jedini ljevičar i promotor rasno miješanog društva koji je za prebivalište odabrao mjesto u kom nema crnaca i latinosa (samo dvoje stanovnika tog mjesta su crnci, bijelaca je 98% a ostalo su latino i miješani) – u stvari, manje-više svi su takvi. No pitanja izlaze na površinu: dok dio birača sumnja da je novac za kuću dobio od klana Clinton u zamjenu za podršku Hillary Clinton u kampanji za predsjednika SAD, drugi spominju i mogućnost da je donacije za svoju neuspjelu demokratsku nominaciju odlučio potrošiti kako bi malo popravio svoj životni standard. Njegova nova vikendica je na obali jezera Champlain, između New Yorka i Vermonta, i ima 4 spavaće sobe. Sumnja se i da je objavljena cijena preniska za takvu kuću, na takvoj lokaciji: za taj novac u pravilu u tom dijelu SAD ne možete dobiti ništa osim kolibe s dvije sobe, ali ne na obali jezera nego uz prometnu auto-cestu. Tim više što je 26, srpnja njegova neto imovina iznosila, prema podacima koje je sam objavio, svega 528.000 dolara (u to, dakle, ulazi vrijednost sve njegove imovine).

Ni to s imovinom Amerikancima nije baš jasno. 74-godišnji Sanders je cijelog života dobro zarađivao, njegova godišnja porezna kartica pokazuje da godišnje zarađuje 174.000 dolara, a toliko je zarađivao i većinu života. Po tome, vrijedost njegove imovine bi ili morala biti znatno veća – ili se radi o osobi koja jednostavno ne zna postupati s novcem, što je u suprotnosti s njegovim zalaganjem za “fiskalnu odgovornost”. Je li Bernie jednostavno bio toliko rastrošan da za života, unatoč tome što i za američke prilike spada u srednju klasu po prihodima, nije stekao spomena vrijednu imovinu ili je jednostavno lažno prikazao svoju imovinu, kako ne bi ispalo da i on spada u “1% stanovništva” protiv kojeg stalno grmi? A za 30 godina u kongresu, zaradio je milijune dolara samo od plaće, i mnogi se pitaju kamo su ti milijuni otišli, kad ih nema u njegovoj poreznoj kartici. No, većina ipak pretpostavlja da se radi o “isplati” od strane Hillary Clinton i Demokratske stranke u zamjenu za podršku.

Uz novu kuću, Bernie će zadržati i postojeću u Burlingtonu, Vermont, i kuću u nizu u Washingtonu DC. Sanders je, kad su ga upitali o kupovini, to objasnio time da njegova obitelj gotovo svaki vikend provodi na tom jezeru. “Dolazili smo ovdje mnogo puta zadnjih godina — ali gotovo uvijek samo na jedan dan”, rekla je Sandersova supruga Jane O’Meara Sanders, u pisanoj izjavi za američke medije koji su provalili tu kupovinu. “Impresionirani smo zajednicom u North Herou, večerali smo često u “North Hero House” i “Shore Acres” i preporučivali ih prijateljima koji su tražili divno mjesto za vikend ili za večeru. St. Anne’s na otoku La Motte je moja omiljena crkva i u blizini je”, napisala je.

U North Herou su oduševljeni Sandersovim dolaskom, ali Amerika je bijesna na Sandersa – uključujući i dobar dio onih koji su ga podržavali. Naime, čovjek koji smatra da bi bogati trebali podijeliti višak svoje imovine siromašnima, očito ne kani podijeliti svoje kuće ni sa kime osim obitelji. Socijalist Bernie, koji tvrdi da je prijatelj sirotinje i neprijatelj bogatih, ima tri kuće, svi u obitelji voze nove automobile, svojevremeno je otišao na skupi izlete u Rim s 50 prijatelja i članova obitelji privatnim (iznajmljenim) avionom, svi članovi obitelji su bili na platnom spisku u njegovoj kampanji, dakle dobivali novac donatora u kampanji, a tu je i skandal supruge koja je nedavno dobila 200.000 dolara od Burlington Collegea, kojem je bila na čelu i odvela ga u bankrot nerazumnim dizanjem kredita koje taj fakultet nije mogao vratiti, ali je svejedno uzela solidnu otpremninu. Katolička župa u Vermontu, od koje je Sanders kupila 10 jutara zemljišta kreditom od 10 milijuna dolara koji je i uništio taj fakultet traži istragu protiv gospođe Sanders, jer sumnjaju da je počinila prevaru u bankovnom poslovanju namjerno lažno prikazujući obaćane donacije koje su fakultetu trebale pomoći da otplati kredit. Ako se ustanovi da je Sanders prevarila banku, prijeti joj 30 godina u zatvoru i globa od oko milijun dolara.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.