Flickr

Amnesty poručio Europskoj uniji: ‘Vi ste sukrivci za zlostavljanje migranata!’

Autor: Hina

"Europske vlade svjesno pomažu u mučenju i zlouporabi kojima su izloženi desetci tisuća izbjeglica i migranata koje libijske imigracijske vlasti drže u strašnim uvjetima", ističe Amnesty

Amnesty International je u utorak optužio europske vlade da su “sukrivci” u držanju migranata u strašnim uvjetima u Libiji, predbacujući im napose da pomažu libijskim obalnim stražarima koji su, tvrdi nevladina organizacija, umiješani u krijumčarenje ljudi.

Amnesty optužuje Europljane da podupiru “sofisticiran sustav zlouporaba i iskorištavanja izbjeglica i migranata” koji su izgradili obalni stražari, zatvorski upravitelji i krijumčari samo kako bi ih spriječili da prijeđu Mediteran.

“Zemlje članice EU-a su od kraja 2016. (…) provele niz mjera radi zatvaranja migrantske rute preko Libije i srednjeg Mediterana, ne brinući se o posljedicama”, zaključila je nevladina organizacija. Zbog toga su “desetci tisuća ljudi na neodređeno vrijeme zatvoreni u prenapučenim zatvorima u kojima trpe sustavno zlostavljanje”, rekao je John Dalhuisen, direktor Amnestyja za Europu.

“Ne samo da su europske vlade dobro upoznate s tim zlouporabama, nego su i suodgovorne za njih”, rekao je. Tripoli i Rim su se, sučeljeni s kritikama, u subotu dogovorili da će osnovati “zajednički stožer” za borbu s krijumčarima.

Autor:Hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.