Wikipedia

AMERIKANCI ŠOKIRANI: Ovo će zauvijek promijeniti svijet medija!

Autor: I.G.

Telekomunikacijski div AT&T-a preuzmima Time Warner, medijski konglomerat u čijem su vlasništvu CNN, HBO, filmski studiji Warner Bros....

Proteklog je vikenda Sjedinjene Američke Države zatresla vijest o namjeri telekomunikacijskog diva AT&T-a da u poslu vrijednom 85 milijardi dolara preuzme Time Warner, medijski konglomerat u čijem su vlasništvu CNN, HBO, filmski studiji Warner Bros…. Iz AT&T su objavili kako je postignut dogovor o preuzimanju, a koliko je to golem posao najbolje dokazuje tržišna vrijednost obiju kompanija: zajedno vrijede preko 300 milijardi dolara, piše NY Times, a prenosi jutarnji.hr.

AT&T je drugi najveći pružatelj bežičnog interneta u Americi s preko 80 milijuna korisnika, a vrijednost mu je procijenjena na 230,6 milijardi dolara. S druge strane, Time Warner je treća najveća medijska kompanija na svijetu, čija je vrijednost oko 69,6 milijardi dolara.

Iako je namjera o sklapanju velikog posla službeno objavljena, da bi do svega došlo, potrebno je pričekati odobrenja regulatora koji će procijeniti predstavlja li ovo spajanje stvaranje premoćnog igrača na tržištu.

“Prevelika koncentracija moći u rukama malog broja ljudi… Ovo je klasični primjer uništavanja demokracije”, već je rekao republikanski predsjednički kandidat Donald Trump, obećavajući da će, uđe li u Bijelu kuću, onemogućiti ovo spajanje.

Amerikanci su šokirani činjenicom da će jedna telekomunikacijska kompanija preuzeti svjetski poznate medijske, televizijske, sportske i ostale brendove, a većina analitičara tvrdi da će ovo zauvijek izmijeniti svijet medija i tehnologije.

Posao sklopljen u hangaru

Prema navodima NY Timesa, ključni dan za postizanje dogovora bio je 11. listopada. Tada je direktor Time Warnera Jeff Bewkes u društvu svojih najbližih suradnika privatnim avionom doletio u drugu najveću zračnu luku u Dallasu. Nije se previše udaljio od svoje letjelice, napravio je tek nekoliko koraka dalje i ušao u jedan obližnji hangar. Tamo je već čekao Randall Stephenson, prvi čovjek AT&T-a. Dvojcu teškom nekoliko milijardi dolara nije se dalo ići u nekakav obližnji hotel ili ured, odlučili su se posao stoljeća zaključiti u – bučnom hangaru!

Nakon sat-dva pregovora direktori su si pružili ruke i otišli svatko u svom smjeru. Jedanaest dana poslije kompanije su objavile priopćenje da je dogovoren posao vrijedan 85,4 milijardi dolara.




NY Times piše da su sudionici sastanaka morali koristiti lažna imena, a čak je cijela operacija imala kodno ime ‘Bobtail’.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.